Situația apei potabile la Codlea – O problemă delicată

2
1.538 vizualizari
views

O mai veche problemă care s-a accentuat în această perioadă de secetă, este lipsa apei potabile într-un anumit interval orar, fapt sesizat de locuitorii municipiului. S-au primit sesizări, au fost adresate întrebări în ce privește apa. Administrația locală a fâcut demersurile necesare pentru a afla cum stau lucrurile la Servicii de Gospodărire ,,Măgura”, care se ocupă de apa din oraș, iar situația este următoarea:

Orașul Codlea dispune de un sistem centralizat de alimentare cu apă. Lungimea totală a rețelei de distribuție în oraș este de 34,5km, dispusă pe 3 zone de presiune. Stația de tratare are asigurată alimentarea cu apă brută din râul Turcu și dintr-un front de puțuri amplasat în zona ANRS. Capacitatea instalațiilor de tratare este de 120 litri/sec, (423mc/oră).

Există 3 rezervoare de înmagazinare.  Rezervorul Mărul Dulce – cu un volum de 80mc care alimentează zona de înaltă presiune, rezervor Parcul cu Umbră – cu un volum de 150mc și alimentează rețeaua de medie presiune, respectiv rezervorul Dealul Coastei, un volum de înmagazinare de 1500mc, din care se alimentează rețeaua medie și înaltă presiune. Volumul total este de 1730mc.

Din stația de tratare apă este pompată în rezervorul Dealul Coastei de unde este distribuită gravitațional în rețeaua publică de alimentare. Volumul de inmagazinare este insuficient, apărând astfel disfuncționalități în operarea sistemului de distibuție, locuitorii alimentați din zonele din înaltă, respectiv medie presiune, rămânând fără apă zilnic între orele 24:00 – 5:00, interval orar în care se spală filtrele la stația de tratare și este oprită și distribuția apei în rețea, tocmai pentru a se asigura umplerea rezervorului din Dealul Coastei.

Această situație se va elimina odată cu realizarea investițiilor prevăzute în Master Planul județului Brasov: aducțiune apă potabilă Ghimbav – Codlea, eliminându-se astfel timpul de tratare al apei în stația de tratare, retehnologizarea stației de pompe, respectiv execuția unor noi rezervoare de înmagazinare pe Mărul Dulce și Dealul Coastei.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

2 COMENTARII

  1. In februarie 2009 am discutat cu directoarea Serviciilor Comunale Codlea si cu, atunci, viceprimarul Calin Ivan tocmai despre aceasta situatie. Atunci s-a promis ca respectiva aductiune cu apa ( de la Brasov via Ghimbav ) va „sosi” in urbea noastra pana in luna iunie ( iunie 2009 ). Au trecut 3 ani de-atunci si noi inca facem rezerve de apa pentru a ne spala pe ochi la 4 dimineata. Este umilitor tinand cont ca suntem municipiu ( n-am inteles de ce – ma rog, la „muncipiu” taxele-s mai mari ) si sa fiu sincer nici nu cred ca se va rezolva prea curand. Asta doar daca nu cumva tractorul si cei 2 – 3 oameni pe care i-am vazut sapand undeva intre Codlea si Ghimbav instaleaza noua conducta de apa. Desi cred ca mai repede sapa dupa o comoara.

  2. Si cand se vor realiza aceste investitii? E greu de inteles si suportat aceasta situatie! Mi-as dori ca intr-o sambata, la ora 14 sa am apa sa fac un dus! Nu mai vorbesc despre curatenie, mancare, haine….

Comments are closed.