Scriitorul Adrian N. Pleşcău a lansat volumul de proză- „Jivină”

0
1.612 vizualizari
views

Pe 15 februarie atmosferă deosebită în sala de festivităţi a Primăriei Ghimbav. Motivul? Eveniment- lansare de carte a scriitorului Adrian N. Pleşcău.

Nu mulţi ştiu că în Ghimbav locuieşte un membru al Uniunii Scriitorilor, un scriitor aparte în peisajul literar românesc, Adrian N. Pleşcău.

De curând a ieşit de sub lumina tiparului, la Editura Pastel din Braşov, cea de-a noua carte a scriitorului. Romanul se numeşte “Jivină” şi titlul este sugestiv, autorul provocând cititorul încă de la titlul cărţii, aşa cum a făcut cu romanul “Operaţie pe suflet deschis” de exemplu. Grafica pentru copertă aparţine talentatului grafician Adrian Pleşcău Jr. În cadrul evenimentului, scriitorul a avut amabilitatea să acorde publicaţiei Codlea-Info un scurt interviu.

Rep. Ce ne puteţi spune despre această a noua carte a dumneavoastră?

A.N.Pleşcău Abia îmi vine să cred că este a noua carte. Se numeşte “Jivină” şi e o carte care are efect de bumerang, sau mai bine spus roata vieţii se poate întoarce. Un om la un moment dat poate deveni jivină, jivina aceasta poate fi îmblânzită, apoi apar regretele care de cele mai multe ori sunt tardive.

Rep. Ce anume v-a îndemnat să scrieţi despre umanitatea văzută altfel?

A.N.Pleşcău Având în vedere meseria pe care o am de vreo 20 de ani ( lucrez în cadrul unui penitenciar), aş spune că asta m-a făcut să văd dincolo de zidurile unui penitenciar, dincolo de gratii, oamenii pe care unii îi consideră deja irecuperabili; ei bine nu este chiar aşa. Dincolo de aceste ziduri sunt şi oameni care nu merită judecaţi chiar aşa, ei pot fi redaţi societăţii şi pot învăţa din greşelile lor.

Rep. Sunt cărţile dumneavoastră un apel către oameni, să judece un pic cu altă măsură umanitatea?

A.N.Pleşcău Absolut. Toate cărţile mele sunt ca o învăţătură, ca o lecţie, ca un mesaj pe care îl poate prelua cineva şi care dă de gândit, dă un semnal de alarmă poate, “uite, am ce învăţa de aici”; poate chiar încurajează pe unii oameni care au greşit, regretă asta, se corectează şi cărţile mele pot fi pentru ei ca un antidot, ca un leac de pus pe rană.

Rep. Este cartea inspirată din lumea penitenciarului? Sunt poveşti de acolo?

A.N.Pleşcău Nu neapărat, nu pot spune că mă inspir doar din lumea penitenciarului. Da, e adevărat că sunt şi unele poveşti de acolo. Eu am reţinut poveşti reale, de prin toate locurile pe unde am umblat şi împreună cu anumite cazuri şi poveşti auzite în penitenciar am adunat toate astea la un moment dat şi am făcut o sferă; poveştile le încheg, le adun, le leg una de alta şi aşa apar cărţile. Pot spune pur şi simplu că sunt inspirate din realitate, nu doar din viaţa de penitenciar. Aud uneori poveşti atât de interesante încât cred că ele trebuie puse într-o carte.

Rep. De ce ar trebui să cumpere cineva cartea aceasta, “Jivină”?

A.N.Pleşcău De ce nu? Nu ştiu, în ziua de astăzi nu prea se mai cumpără şi citeşte carte, informaţia vine pe alte căi, televiziune, computer, dar eu recomand să citească oamenii carte, pentru că aşa se dezvoltă imaginaţia. Uitându-te de exemplu la un film, nu mai trebuie să faci nici un efort mental, totul este “servit de-a gata”, citind o carte însă, tu faci filmul în mintea ta. Vizualizezi altfel totul, prin prisma ta, îţi dezvolţi vocabularul, imaginaţia şi mai ales pătrunzi altfel în subiectul unei cărţi, în povestea unui om.

Recomand citirea cărţii şi pentru îmbogăţirea spirituală, mesajul acestei cărţi poate fi acela să fim mai buni, mai umani, mai sufletişti. Parcă viaţa asta şi-a schimbat formele, a dat o altă conotaţie sensului de uman şi oamenii au devenit mai răi, mai haotici, absurzi. Întâmplările din cartea mea tocmai asta scot în evidenţă: cum se poate schimba un om într-o jivină, o sălbăticiune al cărei loc ar fi în pădure, şi la un moment dat cineva îl corectează şi îşi dă seama că a greşit; o face însă prea târziu. Mai departe las cititorii să citească, să judece, să cântărească, să analizeze.

Prezeţi la eveniment, doi membri marcanţi ai Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor, domnul A.I.Brumaru şi domnul Ion Popescu-Topolog au vorbit despre scriitorul Adrian Pleşcău şi despre cartea sa.

Din partea Primăriei Ghimbav a participat la lansare viceprimarul Horgoş Vasile, al cărui discurs a pus în evidenţă respectul primăriei faţă de actul de cultură şi faţă de scriitor.

Nu avea cum să lipsească de la lansare editorul cărţii, Gabriela Daraban, de la Editura Pastel, în a cărei scurtă intervenţie s-au regăsit  cuvinte de laudă la adresa romancierului Adrian Pleşcău  şi invitaţia de a mai colabora pe viitor, la noile proiecte literare ale acestuia.

Domnul A. I. Brumaru, care a scris şi prefaţa cărţii a deschis evenimentul, spunând printre altele că “tablourile narative zugrăvite de Adrian Pleşcău înfruntă frecvent şi cu succes pudibonderia, cuvioşeniile de suprafaţă- sunt, acestea, nu mai puţin tablouri desenate cu o pensulă groasă, însă cu încântare şi voluptate, romancierul dovedindu-se un împătimit al scornirilor epice năucitoare şi impertinente.”

Un moment deosebit a oferit audienţei şi domnul profesor Ion Popescu-Topolog, de asemenea membru marcant al Filialei Uniunii Scriitorilor Braşov. Domnia sa a vorbit despre carte ca despre o fiinţă vie, care nu moare ca şi omul, ci dăinuie în timp. A vorbit despre personaje din cartea “Jivină”, despre harul cu care este înzestrat Adrian Pleşcău, acela de artizan al planurilor multiple, suprapuse, de desfăşurare a acţiunii.

Pledoaria domniei sale pentru carte, scriitor şi opera literară în general a incitat şi stârnit curiozitatea celor prezenţi.

Sunt îmbucurătoare cel puţin două aspecte : unul ar fi acela că există asemenea viaţă culturală la Ghimbav şi există un scriitor de asemenea calibru aici, al doilea ar fi acela că există şi astfel de atitudine salutară din partea unei primării, aceea de a sprijini actul de cultură, omul de cultură, cartea şi literatura.

Chapeau! –domnule Adrian N. Pleşcău pentru cel de-al nouălea roman, “Jivină” şi chapeau!-Primăria Ghimbav.

Vali Zăvoianu

Interviu Adrian N Plescău (VIDEO)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic