Sărbătorile Pascale în Penitenciarul Codlea

0
1.682 vizualizari
views

Paştele este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul Domnului nostru Iisus Hristos, Învierea fiind, după cum spunea părintele Arsenie Boca, singura minune care se arată tuturor oamenilor credincioşi şi necredincioşi.
Pentru a veni în întâmpinarea acestui eveniment religios, în perioada 01.04.-12.05.2013 se desfăşoară în penitenciar o serie de activităţi, al căror scop este cel de a implica, sensibiliza şi responsabiliza persoanele private de libertate, prin valorificarea abilităţilor, aptitudinilor şi intereselor acestora.

Calendarul activităţilor dedicate sărbătorilor de Paşti iniţiat şi derulat de Serviciile Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din penitenciar, cu sprijinul partenerilor şi colaboratorilor noştri din comunitatea locală, cuprinde:

  • – implementarea proiectului ,,Să ştii mai mult, să fii mai bun !” în care 131 de elevi au participat la activităţi de prevenire a infracţionalităţii, atât la sediul penitenciarului, cât şi în instituţiile şcolare participante
  • – organizarea de vizite între persoanele private de libertate şi copiii acestora, aflaţi în centrele de plasament.
  • – oficierea slujbelor religioase de reprezentanţi ai diverselor culte religioase
  • – apariţia unor articole cu tematică pascală scrise de persoanele private de libertate sau de colaboratori, în revista penitenciarului ,,Şansa lumii în derivă”
  • – organizarea de dezbateri, concursuri tematice şi sportive dar şi a unui cerc de desen pentru minorii şi tinerii din penitenciar
  • – derularea unor activităţi inclusiv spectacole, pregătite de reprezentanţi ai diverselor culte religioase
  • – difuzarea prin intermediul studioului intern  de televiziune ( Hope TV), a unor filme artistice sau documentare cu tematică pascală

Toate persoanele private de libertate care doresc, se pot spovedi şi pot primi sfânta împărtăşanie, dacă au binecuvântarea părintelui. Împreună cu un preot colaborator din comunitate, preotul capelan a săvârşit Sfântul Maslu pentru persoanele private de libertate care au dorit să participe. Maslul, Deniile, Slujba de Înviere şi Sfânta Liturghie vor fi înregistrate şi vor fi transmise prin sistemul intern de televiziune.

În spiritul acestor sărbători, un număr de  200 de persoane private de libertate au donat raţia zilnică de pâine către Centrul pentru Persoane Fără Adăpost.

Tot în această perioadă, ca urmare a conduitei exemplare pe care au avut-o pe parcursul detenţiei, 102 persoane private de libertate vor fi recompensate cu suplimentarea dreptului de a primi vizită şi pachet şi 6 persoane private de libertate vor fi recompensate cu permisiunea ieşirii din penitenciar pe o perioadă de 24 de ore.

Cei care vor rămâne în penitenciar pe perioada Sărbătorilor vor beneficia de un meniu îmbunătăţit care va cuprinde şi ouă roşii.

De asemenea, persoanele private de libertate, nesancţionate disciplinar cu „suspendarea dreptului de a primi şi de a cumpãra bunuri,”, pot beneficia conform legii, de un pachet suplimentar în greutate de 10 kg  din partea aparţinătorilor,

Prin implementarea proiectului ,,Sărbători pascale se doreşte promovarea, respectarea şi transmiterea valorilor şi tradiţiilor spirituale şi a obiceiurilor populare în rândul persoanelor private de libertate, stimularea altruismului şi menţinerea contactelor cu familia şi cu comunitatea.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic