Românii vor primi cărţi de identitate electronice începând cu 1 ianuarie. Ce informații va conține CIP-ul

0
306 vizualizari
views

De la 1 ianuarie toți românii vor primi cărți de identitate electronice, astfel cărțile de identitate simple nu vor mai fi emise din 2024.

Din 1 ianuarie 2024, cărțile de identitate simple nu vor mai fi emise, iar cartea electronică de identitate va deveni un document extins la nivel național.

Începând cu 1 ianuarie 2024, toți cetățenii români, indiferent de localitatea de domiciliu, vor primi în momentul în care își schimbă buletinul noile cărți de identitate cu cip .

Românii vor putea folosi buletinul electronic atunci când călătoresc, fără să mai aibă nevoie de pașaport în toate țările membre ale Uniunii Europene dar și în statele care recunosc aceste cărți electronice de identitate.

Pe de altă parte, cetățenii români care se tem și refuză să primească noile cărți electronice de identitate, vor putea face o cerere în urma căreia vor primi un buletin clasic, care vav putea fi utilizat doar la nivel național, fiind exclus pentru călătoriile internaționale.

Cărțile electronice de identitate vor dobândi o utilitate extinsă, putând fi utilizate nu doar pentru legitimare, ci și ca document de călătorie în țările care le recunosc în acest sens, alături de pașaport, potrivit Antena3.

Acestea vor avea dimensiunea unui card bancar și vor conține un cip unde vor fi stocate datele personale ale cetățeanului. Printre acestea, numele, fotografia, data nașterii, codul numeric personal, dar și două amprente digitale.

La emiterea primei cărți electronice de identitate, solicitanții vor fi scutiți de plata taxei, costurile cu emiterea acesteia urmând să fie acoperite cu bani din bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

LĂSAȚI UN MESAJ