Protest al medicilor de familie la Prefectura Brașov

0
2.529 vizualizari
views

Medicii de familie constituiți în Asociatia Profesională a Medicilor de Familie au protestat în cursul zilei de 2 noiembrie în fața sediului prefecturii. După ce au solicitat  prin diverse memorii depuse la toate institutiile abilitate finanțarea asistenței medicale primare fără vreun rezultat, au dorit un dialog real cu reprezentantul guvernului în teritoriu. Acestia au fost primiți de subprefectul Ciprian Băncilă.

Protestatarii reprezintă interesele apeste 11000 de medici de familie și asistenți primari, și aduc în atenție subfinanțarea în mod crunt a medicinei primare, cu un procent de sub 6%. Finanțarea ar trebui să constituie o prioritate și să se afle pe lista guvernanților, spune președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Familie, dr Andrea Neculau.

Al doilea aspect este cel legat de contractul cadru. Asociatia Profesională a Medicilor de Familie reclamă îngrădirile impuse de legislație, care se răsfrâng asupra pacienților nevoiți să alearge după o gramadă de hârtii. Medicii de familie sunt competenți pentru mai multe probleme medicale, de multe ori nefiind necesară intervenția specialistului.

Nu în ultimul rând, grupul profesional al medicilor de familie este în curs de îmbătrânire, media de vârstă fiind de 55 ani. Peste 100 de medici au trecut de 60 de ani.

Este dificil să îți construiești o pensie atunci când venitul tău este foarte mic, medicii își construiesc o pensie privată de cele mai multe ori și nu speră la protectia socială a pensiei de stat, mai spune președintele asociației.

Mai mult de atât, tinerii nu aleg această carieră. În general medicii din sistemul de sănătate migrează. Asistența medicală primară nu atrage tinerii absolvenți.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic