Pericolul care ne paște la colț. Campania prezidențială între criză politică și oportunități

0
638 vizualizari
views

România traversează o perioadă de creștere economică care nu poate fi negată, în ciuda tuturor criticilor. La fel, nu pot fi negate nici măsurile bune luate de Guvernul PSD în ultimii trei ani, măsuri care au venit în sprijinul tuturor categoriilor sociale, dar și în sprijinul mediului de afaceri.

Dar, perioada economică bună pe care o traversăm astăzi se datorează unor măsuri economice care au generat creștere și care au influențat în mod pozitiv parcursul economiei naționale.

Astăzi, salariul minim, indicator de bază în economie, arată o creștere de la 1250 de lei în ianuarie 2017, la 2080 de lei, respective 2350 de lei pentru cei cu studii superioare, la finalul celor trei ani de guvernare PSD. Este o creștere de peste 65% a veniturilor celor care lucrează încadrați cu plata salariului minim pe economie.

În paralel, punctul de pensie a crescut cu aproape 50%, de 871 lei în 2017, la 1265 de lei cât este în prezent. Asta a dus la o creștere a pensiei minime de la 400 de lei la preluarea guvernării de către PSD, la peste 700 de lei în prezent.

Da, măsurile PSD au fost orientate către creșterea salariilor și a pensiilor, în condițiile în care România trebuie să găsească urgent soluții la migrația forței de muncă și la asigurarea unui nivel de trai decent pentru pensionari.

Privind în economie, șomajul este la un mimim istoric, în jurul a 3,8%. Față de 2016 avem mai puțin cu 160.000 de șomeri. Dar, cel mai important este că a scăzut șomajul în rândul tinerilor, adică în rândul categoriei de angajați activi, în putere. Față de 2016, numărul șomerilor cu vârsta sub 30% a scăzut la jumătate, până la 40.000 de persoane la nivel national.

Criticii guvernării PSD pun accent pe inflația care a crescut cu 3% în 3 ani și pe datoria publică a României. Adevărul este că inflația a crescut ca o consecință a economiei de piață. Când veniturile populației cresc, se întâmplă aproape concomitent o creștere a prețurilor la bunuri și servicii. Ține de mecanismele de auto-reglare din piață, de politicile monetare și mai puțin de politicile guvernamentale.

Dacă vorbim de datoria publică trebuie spus că aceasta a scăzut în trei ani de la 37,3% în 2016 la 35% din PIB în 2019. Indicatorul de referință este procentual, așa cum se întâmplă în toate țările lumii. Nominal, valoarea datoriei publice a crescut, pentru că PIB-ul țării aproape s-a dublat în 3 ani de guvernare PSD.

Guvernarea PSD a fost criticată pentru așa-zisă creștere a datoriei publice, fără a corela acest indicator cu datoria externă a României, care a scăzut de la  21,7% în 2016 la 18,7% în 2019.

Astăzi, din punct de vedere economic, România este stabilă și cu perspectivă de creștere, în condițiile unui climat politic liniștit.

Campania prezidențială și decizia președintelui Klaus Iohannis de a dinamita climatul politic prin dărâmarea Guvernului PSD nu face altceva decât să tulbure economia.

Previzibilele tăieri sau înghețări ale pensiilor și salariilor aruncă România într-o luptă pentru conservarea forței de muncă de pe piața internă și pune în pericol stabilitatea economică pe termen mediu și lung.

Pericolul există și ne paște la colț! Pentru că de rezultatul alegerilor prezidențiale depind veniturile pensionarilor, ale angajaților de la stat și de la privat, dar mai ales evoluția economiei românești în viitor.

Articol comandat de Partidul Social Democrat – PSD
Executat de Zeiden Media Design SRL
CUI mandatar financiar coordonator: 31190008

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic