ORGA BAROCÁ « PRAUSE » DIN CODLEA

1
4.992 vizualizari
views

In Biserica Evanghelicá din Codlea se aflá una din cele mai vechi Instrumente sacrale din Tara Bársei. Este vorba de orga barocá Prause care a fost construitá de constructorul brasovean de orgá Johannes Prause in anul 1783. Anul acesta se aniverseazá zece ani de activitate muzicalá bisericeascá a organistului titular prof. Klaus Dieter Untch. In aceastá perioadá a organizat Stagiunea Internationalá de Concerte de Orgá cu sprijinul Comunitatatii Codlenilor din Germania, Ambasadei Germane din Bucuresti, Forumului German Codlea si al Farmaciei Imunofarm Codlea. Astfel au avut loc numeroase recitaluri de orgá de mare tinutá artisticá cu solisti remarcabili din Germania, Elvetia, Austria, Olanda, Ungaria cát si din tara noastrá. Unele concerte au fost difuzate la televiziune, la radio sau au fost inregistrate pe CD.

Orga Baroca "Prause"

O rezonantá deosebitá au avut aceste manifestári cánd s-au fácut concerte de beneficiu pentru restaurarea orgilor din regiune cum ar fi pentru Hálchiu (orga Thois 1808) sau Ghimbav (Orga Schneider 1786) .Alte concerte de beneficiu au fost cele pentru fundatia Rafael Codlea, care au subliniat si caracterul caritativ al acestor manifestári.
Intre timp orga Prause din Codlea necesitá lucrári de renovare. De- a lungul timpului acest instrument mecanic cu mii de tuburi poartá amprenta uzárii cu diferite defecte la mecanism sau la intonatie, care tulburá efectul sonor, acel glas al lui Dumnezeu pe pamánt. Astfel prin initiativa Comunitatii Codlenilor din Germania, Presbiteriul comunitátii Sásesti din Codlea a manifestat acordul pentru strángerea unei fond financiar pentru aceste lucrári de renovare. Prin diferite donatii, mai ales din Germania, Olanda sau Elvetia, s-a stráns pentru inceput o suma necesará pentru a incepe in acest an cu lucrárile de renovare care vor fi incredintate unei firme de constructie de orgi, cum ar fi cea a mesterului Ferdinand Stemmer din Elvetia cu filiala la Hárman.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

1 COMENTARIU

  1. I think one of your advertisements caused my internet browser to resize, you might want to put that on your blacklist.

Comments are closed.