Marius Dunca: ”România trebuie să își asume rolul de lider regional”

0
607 vizualizari
views

Țara noastră are astăzi tot ce-i trebuie pentru a deveni un jucător puternic la nivel regional iar politicile implementate în ultimii ani au fost gândite pornind tocmai de la acest ideal perfect realizabil.

Intern, prin măsurile adoptate, Guvernul a reușit să genereze cea mai bună situație economică din ultimii 10 ani. În plan extern, performanțele sunt la fel de mari, reușind să consolidăm colaborarea cu statele membre UE. Mai mult decât atât, guvernul nostru este unul dintre singurele la nivel european care și-a îndeplinit promisiunea de a aloca 2% din PIB către Apărare. Astfel, ne-am consolidat poziția și în interiorul NATO, devenind unul dintre cei mai apropiați parteneri europeni ai Statelor Unite.

Revenind în plan intern, dacă ne uităm cu atenție vom vedea că țara noastră a profitat la maxim de potențialul de dezvoltare. În agricultură, 2018 a fost cel mai bun an din istorie și acest lucru nu este rezultatul unei întâmplări ci rodul unor măsuri atent gândite. În primul rând, subvențiile au fost acordate la timp, condiția zero pentru ca agricultorii noștri să-și desfășoare activitatea fără griji suplimentare. Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a anunțat de curând punerea în funcțiune a 1000 km de canale de irigații, atât de necesare creșterii productivității. Mai mult decât atât, prin programe dedicate și cu susținere financiară atât din bani publici cât și din fonduri europene, fermierii români nu se mai gândesc astăzi doar la supraviețuire ci sunt impulsionați să țintească dezvoltarea de mici afaceri. 

Iar agricultura nu joacă aici rolul de excepție pozitivă. Rezultatele sunt la fel de bune și în celelalte domenii. Spre exemplu, la începutul anului, Guvernul a implementat o serie de facilități fiscale în domeniul contrucțiilor, pentru că la nivel internațional se observa o încetinire a ritmului de dezvoltare. Care a fost rezultatul? Volumul lucrărilor din construcții au crescut cu 31% în trimestrul al doilea al anului, un record absolut la nivel european.

Și pentru că tot vorbim de recorduri, trebuie să amintim că Eurostat și INS au anunțat că România a înregistrat o creștere economică de 4.8%, a doua cea mai mare din UE, ceea ce dovedește o dată în plus că măsurile implementate de Guvern au performat extrem de bine.

Românii simt pe propria piele perioada bună prin care trece economia noastră. Salariul minim a crescut la 2080 lei, în vreme ce salariul mediu a crescut și el cu peste 15% în ultimul an, până la 3142 de lei.

Așa cum spuneam în începutul articolului, România poate deveni un adevărat lider regional. Pentru asta însă, avem nevoie și de românii din diaspora. Lucrurile ar merge și mai bine dacă românii plecați în străinătate ar alege să se întoarcă în țară și să aplice aici cunoștințele dobândite în afară. Și pentru ca acest lucru să se întâmple, nu mai puțin de 13 programe care sprijină repatrierea au fost implementate în ultimii ani. Mă refer aici la programe prin care românii din străinătate sunt impulsionați să se întoarcă acasă, primind fonduri de ordinul zecilor de mii de euro, pentru a-și dezvolta mici businessuri.

Iată deci că lucrurile se mișcă în direcția pozitivă. O mare reușită a acestor ultimi ani a fost să dovedim că se poate. S-a putut să creștem salarii, pensii și alocații, indemnizații și subvenții, iar economia să se dezvolte sustenabil. Iar celor care avertizează de ani de zile că nu sunt bani, le-am demonstrat că problema nu erau fondurile, ci voința. România poate deveni un lider regional. Trebuie doar să continuăm să ne asumăm acest ideal și să lucrăm în fiecare zi cu gândul la îndeplinirea lui.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic