Liceul Teoretic ”Ioan Pascu” va fi gazda primei întâlniri de proiect ERASMUS+

0
2.300 vizualizari
views

Începând cu 1 septembrie 2017, Liceul Teoretic ,,Ioan Pascu” Codlea este partener în proiectul Erasmus+ ,,Ambassadors for Peace”. Erasmus + este programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport.  Proiectul finanțat este coordonat de Collège de ,,Simone de Beauvoir” din Franța cu care Liceul Teoretic ”Ioan Pascu” Codlea  a mai colaborat în cadrul unor proiecte internaționale eTwinning. Actiunea ține de implicarea în parteneriatele strategice între scoli. Alți parteneri în acest proiect Erasmus+  sunt școli din Finlanda, Croația, Italia și Grecia.

            Scopul proiectului este de a sensibiliza tinerii europeni cu privire la importanța promovării și cultivării păcii în Europa și în întreaga lume. Prin diferite activități în limba engleză, proiectul se va adresa tuturor elevilor, profesorilor și comunității. De precizat că activitățile se vor desfășura pe o perioadă de 24 de luni. Ele includ momente educationale și de formare, activităti de cercetare și muncă de terenmobilități pentru profesori și elevi în țările partenere. La finalul lunii octombrie va avea loc prima întâlnire de proiect la Liceul Teoretic ”Ioan Pascu” Codlea ce va avea ca invitați 12 profesori din unitățile scolare din Franța, Finlanda, Italia, Croația și Grecia.

            ,,Anne Dubravcic (Franța) este cea care m-a sprijinit cu ideea de a aplica pentru un proiect Erasmus+. Am lucrat bine împreună în două proiecte eTwinning, obținând fiecare un certificat de calitate național.  Surpriza noastră a fost să întâlnim numeroase cadre didactice care și-au pus umărul la redactarea acestui proiect Erasmus+, care a fost aprobat chiar în primul an de depunere. Experiența și dedicarea tuturor partenerilor au făcut posibilă aprobarea acestui proiect ce va aduce un beneficiu elevilor europeni” a declarat  prof. de limba engleză Oana Lungu, coordonatorul proiectului în România. 

           ,,Nevoia de pace a apărut ca o chestiune evidentă în contextul dramatic cu care e confruntă Europa din 2015. În Franța, libertatea de expresie și de a trăi a fost periclitată. Toate valorile pentru care Europa s-a luptat până la finalul celui de-al II-lea Război Mondial au necesitat reîntărirea.

             În ce Europă, în ce lume vrem să trăim? În frică? Amenințare? Disperare? Ură? Violență? Discriminare? Ca să eradicăm aceste plăgi, trebuie să răspândim frăția, respectul, justiția, demnitatea, solidaritatea, dragostea și prietenia între popoare. Educația și conștientizarea reprezintă drumul către pace. Ca și profesori, cultivarea păcii în inimile tinerilor este  datoria noastră.

           Îi mulțumesc cu căldură Oanei Lungu, prietena mea din România, care a sugerat realizarea acestui proiect Erasmus. De asemenea, mulțumesc celorlalți parteneri care au muncit și ei din greu pentru a obține finanțarea acestui proiect.” (Anne Dubravcic, prof. de limba engleză la College de Simone Beauvoir, Crolles, Franța).

          ”Cronhjelmskolan în Larsmo”, Finlanda este o școală cu elevi între 13 și 16 ani. Școala este situată în Larsmo, la aproximativ 500 km de Helsinki spre nord. Am fost invitați să luăm parte la acest proiect în primăvara anului 2017. Școala noastră nu a mai fost niciodată implicată într-un proiect european înainte, așa că aceasta este o experiență nouă pentru noi. Tema ,,Ambasadori ai păcii”se potrivește extrem de bine. De exemplu, Finlanda sărbătorește 100 de ani de la independență. În școala noastră punem accentul pe prietenie, cooperare și toleranță. Prin proiectul Erasmus, ne putem deschide fereastra spre Europa, prin a ne face prieteni din celelalte națiuni. Așteptăm cu nerăbdare să demarăm proiectul. Suntem mândri să invităm profesori și elevi din țările partenere în proiect să ne cunoască elevii în Cronhjelmskolan.” (Asa Laxaback-Nyman, directorul școlii Cronhjelmskolan, Finlanda.)


       ,,Căutam un parteneriat pe platforma eTwinning și am găsit postarea Annei. Automat m-am gândit că Franța ar fi țara ideală cu care să colaborăm pe această temă datorită acelor atacuri teroriste din Europa și în special, Franța.  Deoarece Grecia este o țară care a suferit ani de-a rândul de pe urma războaielor și momentan ne confruntăm cu o criză a refugiaților, m-am gândit că de acest proiect avem nevoie! Avem nevoie de această cooperare. Acum suntem gata să facem tot ce putem și să arătăm că unde este voință, există și o cale!” (Magdalene Adam-Siat, prof, de limba engleză la Școala Gimnazială nr. 2 Igoumenitsa, Grecia).

           ,,Mi-am întâlnit partenerii de proiect pe Twinning. Ideea proiectului propusă de colega noastră din Franța părea perfectă pentru școala noastră deoarece noi încercăm să promovăm valorile care reies din acest proiect: toleranța, comportamentul non-violent, respectul pentru ceilalți și nevoile, valorile și opiniile lor, o mai bună înțelegere a modului în care pornesc conflictele și la ce duc acestea. De-a lungul procesului de aplicare, mi-am dat seama că am întâlnit un grup uimitor de profesori care sunt foarte harnici, dedicați și creativi, iar în timp ce munca noastră înainta, am devenit mândră să fac parte din el.

          Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună la activitățile noastre de proiect planificate, să ne atingem ținta propusă, să ne împărtășim experiența și să ne cunoaștem la prima noastră întâlnire în Codlea.” (Mirela Klaric, profesor de limba croată în Vinkovci, Croația).

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic