În România va fi înfiinţat un centru pentru pregătirea piloţilor ucraineni pe F-16

0
55 vizualizari
views

Până în prezent, nicio ţară nu s-a angajat să trimită F-16 în Ucraina, deşi Polonia şi Slovacia au furnizat 27 de MiG-29 pentru a suplimenta flota de avioane de luptă a Ucrainei.

O coaliţie formată din 11 state va începe în luna august, în Danemarca, pregătirea piloţilor ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16, iar în România va fi înfiinţat un centru de pregătire, au declarat marţi, în marja summitului NATO din Lituania, oficiali citaţi de Reuters.

Danemarca şi Olanda, ţări membre NATO, au condus eforturile internaţionale pentru a instrui piloţii, precum şi personalul auxiliar necesar pentru a întreţine aeronavele, pentru ca, în cele din urmă, acest program să permită furnizarea de aeronave F-16 Ucrainei în războiul său cu Rusia.

Să sperăm că vom putea vedea rezultatele la începutul anului viitor”, a declarat presei ministrul interimar al apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, cu ocazia semnării unui acord între coaliţia celor 11 şi Ucraina.

Până în prezent, nicio ţară nu s-a angajat să trimită F-16 în Ucraina, deşi Polonia şi Slovacia au furnizat 27 de MiG-29 pentru a suplimenta flota de avioane de luptă a Ucrainei.

Kievul, care a lansat o contraofensivă împotriva forţelor ruseşti, a cerut în repetate rânduri ţărilor occidentale să furnizeze avioane şi să îi antreneze piloţii pentru a le pilota, văzând în aceasta singura soluţie de a contracara cu succes dominaţia aeriană a Moscovei. „Trebuie să ne apărăm populaţia civilă, infrastructura, obiectivele esenţiale, şcolile, universităţile noastre. De aceea, pentru noi este foarte important ca această coaliţie de avioane de luptă să pornească”, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. „Sper – sunt un optimist – că după şase luni vom vedea rezultate”, a mai spus el.

Oficialul ucrainean a postat şi pe Twitter un mesaj de mulţumire şi o fotografie de la întâlnirea cu cei 11 miniştri, mulţumind inclusiv ministrului român al apărării, Angel Tîlvăr.

Din coaliţie fac parte Danemarca, Olanda, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia şi Marea Britanie.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

LĂSAȚI UN MESAJ