Gheorghe Rișcău, viceprimarul Codlei, despre realitatea din administrația publică locală

3
11.625 vizualizari
views

Viceprimarul municipiului Codlea, Gheorghe Rișcău, a decis să prezinte o sinteză a activității acestuia din primele două luni de la preluarea funcției în aparatul administrativ și face totodată o analiză a administrației publice locale, cu plusuri și minusuri. Însă cel mai grav aspect pe care acesta îl reclamă este lipsa comunicării.

”Au trecut deja două luni de la momentul în care am fost ales viceprimar al municipiului Codlea și aș vrea să împărtășesc cu voi câteva aspecte din această perioadă, care reflectă realitatea din administrația publică locală văzută prin ochii mei. Consider că este datoria mea să vă aduc la cunoștință acestea, oferindu-vă astfel ocazia de a vă contura propriile păreri.

Deși cunosc administrația publică atât din teorie, cât și din practică, am fost surprins în mod neplăcut de unele practici regăsite în primărie.

Încă din prima zi m-am simțit ca un ghimpe în coasta Primarului, ceea ce nu m-a mirat deloc. Am fost rugat să aleg un alt birou decât cel în care și-au desfășurat activitatea toți viceprimarii de dinaintea mea, cu precizarea că acesta urma să primească destinația de sală de ședințe a primarului, unde să aibă loc atât întâlniri cu cetățenii cât și cu angajații, ceea ce s-a și concretizat.

Mi-au fost prezentați și câțiva dintre șefii de serviciu, urmând treptat a-i cunoaște pe toți, deși am fost pus și în situații în care, participând la ședințe, unii colegi se întrebau cine sunt.

În zilele următoare mi-au fost înaintate mai multe împuterniciri de reprezentare în diverse asociații de la nivelul județului Brașov, din care facem parte ca și parteneri. Acestea îmi oferă doar dreptul de reprezentare și informare și nu de luare a deciziilor în numele UAT-ului, acestea din urmă fiind de competența Consiliul Local.

A urmat apoi numirea domnului administrator public, cunoscută deja mult prea bine în spațiul public, ca și o compensare a pierderii funcției de viceprimar. La fel ca și dumneavoastră am aflat acest lucru din mediul online, după ce cu o zi înainte domnul Ciolan Ștefan-Octavian și-a anunțat demisia din funcția de consilier local. Deși am solicitat atât public într-o ședință de Consiliu Local, cât și în privat domnului Primar, să prezinte decizia de numire, atribuțiile și planul de management al domnului Ciolan, acestea nu sunt cunoscute nici până în prezent.  

În urmă cu o săptămână, am primit și eu dispoziția prin care îmi sunt delegate, conform legii, de către domnul Primar, atribuții în anumite domenii.

Ținând cont de importanța transparenței în administrația publică, am solicitat postare acesteia pe atât pe site-ul primăriei pentru a o face cunoscută tuturor cetățenilor cât și intern pentru informarea colegilor.

https://municipiulcodlea.ro/index.php/ro/monitorul-oficial-local/dispozitiile-autoritatii-executive

În aceeași idee, pe lângă actualizarea datelor personale de pe site, mi s-a părut normal să solicit și publicarea datelor mele de contact, respectiv adresa de e-mail și numărul de telefon, ce pot fi regăsite în cadrul secțiunii Conducere Viceprimar.

În toată această perioadă, am observat faptul că deciziile se iau încă într-un cadru restrâns și că există în continuare o frustrare legată de funcția de viceprimar, fiindu-mi clar acum că sloganul „Codlea, facem echipă – împreună mai departe” se referă doar la cele două persoane: primar și administrator public. 

Oare este suficient ca un ales local și o persoană numită în baza unui contract de management încă necunoscut, să ia decizii cu privire la soarta orașului? Eu consider că nu!

Spre exemplu, una dintre decizii este legată de folosirea sălilor de sport ca și centre de vaccinare, ceea ce nu mi se pare o decizie corectă.

Deși suntem la distanță de câteva birouri, și eu ca și dvs. probabil, am aflat de campania de vaccinare din mediul online, neexistând o discuție comună între noi. Ar fi fost bine să fie consultați măcar membrii Consiliului Local într-o ședință de consultare convocată de îndată, în urma căreia s-ar fi putut stabili și alte locații. Mi se pare nepotrivit să fie blocate sălile de sport atât de necesare elevilor, pe o perioadă de cel puțin 6 luni, în condițiile în care există în discuție scenariul de redeschidere a școlilor, începând cu data de 08 februarie 2021.

O altă decizie nepotrivită se referă la acceptarea cu ușurință a transferurilor de personal de la alte instituții publice, în condițiile în care vremurile sunt dificile din punct de vedere financiar, tendința fiind de reducere a cheltuielilor de orice fel.

Cu toate acestea, în cabinetul primarului s-a mai angajat încă un consilier personal, pe lângă cel existent și administratorul public.

Lăsând la o parte cele de mai sus, în aceste două luni am căutat să găsesc soluții la câteva din problemele importante cu care se confruntă municipalitatea, urmând ca într-un articol viitor să vi le aduc la cunoștință printr-un raport de activitate.

Pe final, doresc să aduc o mulțumire publică colegilor care m-au susținut în alegerea pentru această funcție, respectiv consilierilor locali PNL și USR-PLUS.

Considerați prezenta, ca o exprimare liberă a opiniei mele, pe care am simțit nevoia să o prezint la începutul acestui mandat.

Eu cred în continuare că acest oraș merită și poate mai mult!”

Cu stimă,

Rișcău Gheorghe – Viceprimar al Municipiului Codlea

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

3 COMENTARII

  1. Dle viceprimar,vă înțeleg amărăciunea dar nu disperați ca timp le va rezolva pe toate aceste nereguli…
    Acum ca unul care cunoaște perfect legea 215 primarul în cauză e posibil de încălcarea legi fundamentale a administrației publice locale și ca urmare corpul de control al prefecturii va face un control asupra celor spuse de dvs..cat de curând..o sa vedeti ca nu poate numeni să-și faca de cap intro instituție publică…toate aceste va fac sa renuntati la postul de viceprimar ,lucru cunoscut si in alta localități…

  2. Peste un an asteptam parerea d.voasta despre despre administratia locala.Nu stiu dar cu siguranta veti fi mai mai putin acid.doar intrati in sistem mai bn.

  3. Va doresc putere sa continuati lupta cu o grupare interesata doar de propriile interese (azi la liberali, maine la psd, poimaine la alde, samd) si sa reusiti sa instaurati legea si normalitatea in primaria din Codlea! Pentru ca nu suntem sclavi pe domeniul cuiva!

Comments are closed.