Deschiderea anului școlar și în Penitenciarul Codlea

0
728 vizualizari
views

Ministerul Justitiei-ANP-Penitenciarul Codlea

Astăzi, 18 septembrie 2013 începând cu ora 10.00, a avut loc festivitatea de deschidere a noului an şcolar şi în Penitenciarul Codlea.

În anul şcolar 2013/2014, au fost înscrise 107 persoane private de libertate, respectiv 23 pentru clasele I-IV,  43 pentru clasele V-VIII şi 41 pentru liceu. Structura anului şcolar, documentele şcolare, precum şi metodologia organizării examenelor de absolvire a cursurilor de şcolarizare şi profesionalizare sunt identice cu cele din şcolile aparţinând sistemului naţional de învăţământ.

Conform Legii nr. 275/2006 modficată şi completată , privind executarea pedepselor privative de libertate şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în penitenciare cursurile de şcolarizare se organizează şi se desfăşoară în condiţiile stabilite de către  Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, împreună cu Ministerul Justiţiei.

Persoanele condamnate la pedepse privative de libertate pot urma cursuri de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi universitar (la distanţă sau în forma frecvenţei reduse).

În urma participării la cursurile de şcolarizare, persoanelor private de libertate li se deduce din pedeapsă un număr de 30 de zile, în urma absolvirii unui an şcolar, primind totodată şi un număr de 30 de credite pentru fiecare semestru absolvit.

Educaţia persoanelor private de libertate în penitenciar este oportună şi mai ales benefică, având în vedere faptul că o pondere importantă din populaţia carcerală este reprezentată de către persoane cu un nivel de educaţie scăzut sau chiar inexistent.  Alături de celelalte activităţi de educaţie şi asistenţă psihosocială, instruirea şcolară contribuie la dezvoltarea profesională a persoanelor private de libertate, creând premisele reintegrării sociale a acestora.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic