Cutremur în Arad, resimţit în mai multe oraşe

0
75 vizualizari
views

Un cutremur cu magnitudinea de 4,6 pe Richter a avut loc luni seara la Arad, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

În ziua de 22.05.2023, 20:46:43 (ora României), s-a produs în Crişana, ARAD un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.6, la adâncimea de 15 km.

Cutremurul s-a produs la 24km SE de Arad, 45km NE de Timisoara, 77km SE de Bekescsaba, 89km N de Resita.

Mihai Diaconescu, seismolog, detalii despre cutremurul din Arad

Mihai Diaconescu, seismolog, a comentat cutremurul produs luni seara în Crişana, Arad şi a explicat ce şanse sunt ca acesta să genereze replici.

S-a produs la intersecția două falii la sud de Mureș, în dreptul localității Zăbrani. Este o falie orientată nord-vest, sud-est falia Lugoj-Zăran iar cealaltă falie presupun la primele date că ar fi falia Calacea, fiind cea orientată perpendicular pe falia Lugoj.

Este un 4,6 magnitudine locală, poate un 4,3 MW. E greu de spus de replici pentru că în zonă cel mai mare cutremur a fost 5-6 în zona asta, dar  experiența Târgu Jiu care ne-a zguduit bine ne face să fim prudenți în a face estimări de acest gen.

În zona Aradului n-au fost în ultimii 10 ani cutremure de mai mari de patru. Au fost în zona sudică a Banatului, pe la Moldova Nouă, în zona aia, acolo au fost 5-6.

Cutremurul este destul de mic, adâncimea este superficială, poate acolo local să tulbure puțin apele, dar în orice caz, nu poate să aibă influențe, să spunem, în zona seismologică de la nord-vest de Târgu Jiu.

În zona Aradului nu cunosc să fi existat vreo secvență seismică în ultimii 20-30 de ani, poate mai de mult, dar nu a fost surprinsă în catalog. E puțin probabil„, a spus seismologul Mihai Diaconescu, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

LĂSAȚI UN MESAJ