„Cutia neagră” pentru mașini devine obligatorie, în România. Ce este și cum se folosește EDR

0
116 vizualizari
views

Autoritățile europene au decis ca, din vara acestui an, „cutia neagră” pentru mașini să fie montată obligatoriu pe toate mașinile noi. Iată ce este EDR și cum va fi folosit acest dispozitiv.

Pentru a analiza mai ușor cum s-a produs un eveniment rutier, Comisia Europeană a decis să introducă un nou tip de dispozitiv. „Cutia neagră” auto va fi montată, obligatoriu, din luna iulie a acestui an pe toate mașinile noi.

„Cutia neagră”, Event Data Recorder (EDR), devine obligatorie pentru toate autovehiculele înmatriculate începând cu data de 6 iulie 2024, conform deciziei Comisiei Europene.

Acest dispozitiv este inspirat din aviație, unde avioanele sunt dotate cu o așa-numită „cutie neagră”. Acest echipament este menit să colecteze și stocheze informații de la majoritatea componentelor vehiculului, scrie promotor.ro. Practic, EDR înregistrează date și evenimente din timpul deplasării mașinii.

Ce este și cum se folosește EDR

EDR va înregistra o multitudine de date care au relevanță în cazul unui accident de circulație.

Printre informațiile care se vor salva se numără:

– viteza de deplasare
– poziția pedalelor de accelerație și frâna (cât de tare a fost apăsată pedala)
– turația motorului
– unghiul de virare
– activitatea sistemelor de siguranță precum ABS-ul și sistemul de control al stabilității
– momentul declanșării airbag-urilor
– purtarea centurilor de siguranță, etc.

EDR va înregistra toți acești parametri în timp real, dar salvarea lor se va face doar în cazul unui accident.

Astfel, „cutia neagră” va înmagazina doar datele înregistrate cu 5 secunde înainte de momentul impactului și 3 secunde după impact.

Cum vor fi folosite datele salvate pe EDR

Introducerea unui asemenea dispozitiv pentru mașini ridică, evident, mai multe semne de întrebare în ceea ce privește protecția datelor și a vieții private.

Comisia Europeană a precizat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra audio sau video, iar Parlamentul European va defini clar și precis durata păstrării datelor, precum și persoanele sau entitățile care le vor putea consulta.

Citirea datelor se va face prin interfața de diagnosticare prin mufa OBD. Dacă mufa OBD este distrusă în timpul accidentului, atunci descărcarea informațiilor se va face cu un aparat special.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

LĂSAȚI UN MESAJ