Alina Gorghiu anunță că Darius Vâlcov va fi adus în România: „Curtea Supremă de Casație a Italiei a respins ca inadmisibil recursul”

0
59 vizualizari
views

Alina Gorghiu a anunțat că recursul făcut de Darius Vâlcov în Italia a fost respins de autorități, astfel că se vor continua demersurile pentru ca Vâlcov să fie adus în România pentru ispășirea pedepsei.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a anunțat că recursul lui Darius Vâlcov a fost respins de justiția din Italia: “Vă informez că, astăzi, Curtea Supremă de Casație a Italiei a respins ca inadmisibil recursul lui Vâlcov Darius Bogdan.

Astfel, a rămas definitivă hotărârea Curții de Apel din Napoli prin care s-a DISPUS PREDAREA, autorităților competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 3.5.2023 de către Tribunalul București în dosarul penal referința nr. 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentința nr. 74 din 8.2.2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiași Înalte Curți nr. 38/02.05.2023, pentru infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani săvârșite în România în perioada 2009-2013.

Zilele următoare se așteaptă primirea comunicării oficiale a hotărârii către autoritățile române și continuarea demersurilor pentru predarea efectivă a lui Vâlcov Darius Bogdan.”

Judecătorii de la Curtea de Apel din Napoli au dispus predarea fostului ministru Darius Vâlcov, condamnat în țară la o pedeapsă de 6 ani închisoare cu executare.

Fostul ministru și „eminența cenușie” din guvernarea PSD Dragnea se află în arest la domiciliu în Italia.

În mai 2023, Vâlcov s-a predat autorităților de la Napoli, pe numele său fiind emis un mandat internațional de arestare.

Fostul primar al Slatinei a fost gasit vinovat acum pentru trafic de influență și spalare de bani, infracțiuni în urma cărora ar fi încasat necuvenit peste un milion și jumătate de euro. Instanța a pus sechestru pe bani şi bunuri de peste 7,2 milioane de lei, printre care 3 lingouri de aur şi 172 de tablouri.

Darius Vâlcov s-a predat în Italia pe 23 mai 2023. Fostul primar al municipiului Slatina şi fostul ministru al finanţelor a fost condamnat definitiv în România pe 2 mai 2023, de un complet de cinci judecători de la Instanţa Supremă. Acesta a primit 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Judecătorii au menţinut decizia de confiscare de la Vâlcov a sumei de 6,2 milioane lei. Vâlcov a plecat din țară înainte de a fi condamnat în Dosarul Tablourilor.

Darius Vâlcov s-a predat autorităților italiene în 23 mai 2023, în Napoli. Conform legislației italiene, având în vedere locul predării, a fost atrasă competența Curții de Apel Napoli. Instanța de executare italiană nu a dispus arestarea provizorie în vederea predării, fiind lăsat în libertate, sub supraveghere.

În cauză au fost invocate două argumente: legăturile persoanei solicitate cu statul italian, care ar fi justificat recunoașterea pedepsei și punerea sa în executare în Italia și condițiile de detenție din România, considerate necorespunzătoare.

În dovedire, apărătorii persoanei solicitate au depus o serie de înscrisuri și rapoarte.
Autoritățile române (instanța de executare, Administrația Națională a Penitenciarelor, magistratul român de legătură) au depus documente în dovedirea prezenței în România a lui Vâlcov (nefiind îndeplinită condiția șederii neîntrerupte în Italia în ultimii 5 ani) și informații detaliate privind condițiile de detenție.

La termenele de judecată din 6 iulie, respectiv 20 iulie, a participat și doamna Laura Ceh, magistratul român de legătură în Italia, a transmis ministerul Justiției.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

LĂSAȚI UN MESAJ