A fost depăşit pragul de 5.000 de morţi în Gaza. SUA cer Israelului să amâne ofensiva terestră

0
92 vizualizari
views

Armata israeliană a bombardat, duminică noapte, nordul Fâșiei Gaza și anunță că a neutralizat două celule Hezbollah, în interiorul Libanului. Stirileprotv.ro vă prezintă în format LIVE TEXT ultimele informații despre războiul din Orientul Mijlociu.

SUA cer Israelului să amâne ofensiva terestră

Statele Unite au sugerat Israelului să amâne lansarea ofensivei terestre împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza, în speranţa că s-ar putea da astfel mai mult timp negocierilor pentru eliberarea celor peste 200 de ostatici deţinuţi de gruparea islamistă, a scris duminică ziarul american New York Times, citând oficiali americani, relatează agenţia DPA.

Scopul este prevenirea de noi victime în rândul populaţiei civile şi asigurarea livrării ajutorului umanitar pentru populaţia palestiniană din Fâşia Gaza, supusă unei blocade israeliene totale, potrivit Agerpres.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că armata israeliană va lansa ofensiva terestră în Fâşia Gaza, după atacul surpriză din 7 octombrie al mişcării Hamas în sudul Israelului.

De atunci, aviaţia militară israeliană bombardează ţinte Hamas în zonele dens populate ale Fâşiei Gaza. Potrivit Ministerului Sănătăţii din acest teritoriu controlat de Hamas, aceste bombardamente au provocat până luni cel puţin 5.087 de morţi, dintre care 2.055 sunt copii, alte 15.273 de persoane fiind rănite.

Al treilea convoi cu ajutoare umanitare a ajuns în Gaza

Un al treilea convoi de camioane cu ajutoare a intrat luni în punctul de trecere Rafah din Egipt cu destinaţia Fâşia Gaza asediată, relatează AFP şi Reuters, care citează martori oculari.

Incursiunea terestră a armatei israeliene în Gaza, în următoarea fază a războiului cu gruparea islamistă palestiniană Hamas, „ar putea dura luni de zile”, dar când se va termina, „Hamas nu va mai exista”, a declarat ministrul apărării israelian Yoav Gallant, citat de EFE.

Ofensiva terestră trebuie să fie ultima manevră din Gaza, din simplul motiv că, după ea, Hamas nu va mai exista„, a afirmat duminică ministrul Gallant, în timpul unei vizite la centrul de comandă al Forţelor Aeriene Israeliene din Tel Aviv, relatează EFE.

Va dura o lună, două sau trei, dar până la urmă nu va mai exista Hamas„, a subliniat el, în timp ce forţele armate israeliene bombardează de zile bune întreaga enclavă.

Înainte ca inamicul să întâlnească forţele blindate şi de infanterie, el va întâlni bombele Forţelor Aeriene„, a avertizat Gallant.

Am impresia că ştiţi să o faceţi într-un mod letal, precis şi de foarte bună calitate, aşa cum s-a demonstrat până acum„, le-a spus ministrul militarilor din forţele aeriene.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat că au lovit 320 de „ţinte teroriste” în Gaza în cursul nopţii, inclusiv tuneluri şi „zeci de centre de comandă operaţionale” aparţinând Hamas şi Jihadului Islamic, relatează CNN.

China consideră că situaţia din Gaza este „foarte gravă”, existând un risc crescut de conflict terestru pe scară largă şi de răspândire a ostilităţilor armate de-a lungul graniţelor vecine, a declarat trimisul special al Beijingului pentru Orientul Mijlociu, Zhai Jun, citat, luni, de presa chineză de stat, relatează Reuters.

Ambasadorul Zhai Jun, care se află în vizită în Orientul Mijlociu, a declarat că efectele de propagare în regiune şi la nivel internaţional se extind, pe măsură ce conflictul de-a lungul graniţelor israeliano-libaneză şi israeliano-siriană se extinde, „făcând ca perspectivele să fie îngrijorătoare”.

Zhai a cerut comunităţii internaţionale să fie „extrem de vigilentă în această privinţă” şi să ia măsuri imediate. El a îndemnat părţile implicate să respecte cu stricteţe dreptul umanitar internaţional şi să evite un dezastru umanitar grav, depunând în acelaşi timp „eforturi comune pentru a controla situaţia”.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

LĂSAȚI UN MESAJ