Toxicologii trag un semnal de alarmă: pericolele la care ne expunem
În plină perioadă a postului, verdețurile de la tarabele din piață au pesticide de 450 de ori peste limita admisă. Toxicologii trag un semnal de alarmă: consumul acestora poate cauza probleme grave de sănătate.
„Vorbim de alte pesticide depistate în aceste teste. Pesticide care s-a demonstrat că au un efect de bioacumulare în organismul uman.
Efectul este unul cumulativ. Noi ne expunem la mai multe pesticide simultan și fiecare parte va modifica structura acizilor nucleici și va duce la apariția unor mutații genice capabile să inducă apariția unor tumori.
Am putea să spălăm foarte bine aceste fructe și legume.
O parte din aceste pesticide va rămâne pe suprafața lor, iar o spălare sub jetul de apă va dilua, va reduce cantitatea prezentă pe suprafața lor sau am putea să decojim. Recomandarea este să mâncăm diversificat. Mai multe fructe și legume, din mai multe zone. Acest lucru va diminua riscul ca organismul să fie expus la același tip de substanță”, a spus medicul Radu Țincu.