500 de ani de la Reformă – Expoziție aniversară Martin Luther

0
2.837 vizualizari
views

Muzeul Tradițiilor Codlene, găzduiește în perioada 15-19.05.2017, expoziția temporară cu titlul ”500 de ani de la Reformă”, organizată de Fundația OM România, în parteneriat cu Biserica Evanghelica C.A. din Codlea. Intrarea este liberă și sunt așteptați toți cei care doresc să descopere mai multe despre cele întâmplate atunci și impactul lor în prezent. Martin Luther, născut în 10 noiembrie 1483 la Eisleben, Saxonia, pastor și doctor în teologie, a fost primul reformator protestant ale cărui reforme au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane. Primele idei ale Reformei protestante au fost enunțate de Martin Luther în anul 1517, în calitatea sa de preot catolic și profesor de exegeză la Universitatea din Wittenberg. Excomunicarea sa din Biserica Catolică a survenit în anul 1521.


Credința lui Luther l-a făcut să intre, în anul 1517, în conflict cu Biserica Romano-Catolică. Pentru a strânge fonduri în vederea construirii Bazilicii Sf. Petru din Roma, Papa Leon al X-lea a vândut credincioșilor indulgențe. Prin vânzarea de indulgențe se oferea, în schimbul unei donații bănești, anularea suferințelor vremelnice datorate păcatului – odată iertat prin pocăință. Luther s-a declarat împotriva acestei practici.
La 31 octombrie 1517 (potrivit teologului și filozofului umanist Philipp Melanchthon), Luther a afișat pe ușa principală a bisericii din Wittenberg cele 95 de teze care invocau interdicția comerțului de indulgențe. Aceste teze au circulat repede prin Germania și au cauzat o mare controversă. Papa a ordonat ca Luther să apară la Augsburg, în fața cardinalului Thomas Cajetan. Cardinalul i-a cerut să-și retracteze cele 95 de teze, iar Luther a replicat că și le va retrage doar dacă i se va dovedi pe baza Bibliei că el este cel care greșește.

Intrarea liberă.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic