25 Octombrie – Ziua Armatei Romane

1
2.839 vizualizari
views

La 25 octombrie 1944, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, militarii Diviziei a 9-a Infanterie au eliberat, la Carei, ultima brazda de pamant romanesc aflata sub ocupatia hortista, incununand astfel lupta si jertfa zecilor de mii de combatanti pentru eliberarea Ardealului, lupta inceputa in noaptea de 23/24 august 1944 in Carpatii Orientali.

Armata romana a preluat controlul asupra teritoriului de 43.492 kmp, ocupat prin Dictatul de la Viena (1940), refacandu-se in partea de Vest adevaratele hotare de stat ale Romaniei.

Anul acesta, sărbătorirea Zilei Armatei Române a avut loc la Carei si s-a bucurat de prezenţa unui număr important de oficialităţi naţionale şi judeţene, oameni politici sau reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, printre care prim-ministrul României, Emil Boc, şi locţiitorul şefului Statului Major General, generalul locotenent Dan Ghica-Radu.S-au depus zeci de coroane in memoria eroilor.

Tot in 25 octombrie s-a nascut Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei in anul 1921, la Sinaia, fiul legitim al Regelui Carol al II-lea si al Reginei-mama Elena.

Sursa: Gazeta de Nord-Vest Satu Mare. (octombrie, 2011)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

1 COMENTARIU

  1. Moment simbolic in istoria poporului roman, inscris in calendarul sarbatorilor noastre de suflet, ziua de 25 Octombrie este Ziua armatei romane, o zi de glorie si de cinstire pentru eroismul si jertfele prin care, de-a lungul vremii, ostirea noastra si-a ingemanat faptele de arme cu soarta neamului romanesc, indeplinindu-si misiunea nobila de a apara unitatea nationala si integritatea teritoriala a statului roman.

    La aceasta mareata sarbatoare, cu ocazia Zilei armatei romane, se cuvine ca tuturor eroilor neamului si veteranilor de razboi, care au infruntat gloantele si vitregia razboiului, celor care si-au dat viata pentru libertatea, unitatea si integritatea Romaniei, sa le aducem un calduros si pios omagiu si sa le transmitem de peste timp ganduri de recunostinta vesnica din partea generatiilor de azi, a noastra, a tuturor.

Comments are closed.