Victimele violenței domestice vor găsi o locuință protejată în fiecare județ

0
1.684 vizualizari
views

Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse (ANES) va amenaja și pune în funcțiune o rețea națională de 42 de locuințe protejate (una în fiecare județ) dar și o rețea de 42 de cabinete de consiliere vocațională pentru a sprijini victimele violenței domestice în obținerea unui loc de muncă și a independenței economice. Ministerul Fondurilor Europene a lansat azi două linii de finanțare. Una, dintre ele,  în valoare de 11 milioane de euro, va fi accesată de  ANES.

Cea de-a doua linie de finanțare oferă 3 milioane de euro organizațiilor și instituțiilor care vor să creeze sau să dezvolte centre de zi pentru consilierea sau asitența victimelor violenței familale, centre în care să și furnizeze absolut toate serviciile sociale necesare și folositoare. . 

Ambele linii de finanțare vor include și campanii de prevenire și combatere a violenței domestice – componentă extrem de importantă în procesul lent de schimbare a mentalităților în privința acestui flagel.

”Violența domestică este o parte din realitatea familiei românești mult mai des decât ne place să recunoaștem. Și, pe cât de frecvent este fenomenul acesta nefast întâlnit în ”casele” și viețile româncelor și românilor, pe atât de puțin incriminat și combătut a fost acesta, prin lege și prin fapte și servicii publice, de către autoritățile publice. Dar am ajuns într-un etapă în care Parlamentul și Guvernul României accelerează la maxim măsurile de combatere a violenței în familie. Aceste finanțări europene de 14 milioane euro, lansate azi, vin în completarea legislației pe care am adoptat-o în luna iunie. În afară de foarte necesarul ordin de restricție provizoriu și de prevederea de brățări electronice de monitorizare a agresorilor – introduse prin lege – am instituit și obligativități pentru primării și consilii județene în a crea serviciile de ajutorare a victimelor în comunitățile locale pe care le conduc. Prea mulți ani victimele au găsit sprijin doar la asociații și fundații și doar în anumite județe. Brașovul a fost ”norocos” cu entități precum Asociația Pas Alternativ care au dat sprijin victimelor și agresorilor, prin eforturi și resurse proprii. Era vremea ca autoritățile publice să preia parte din această misiune, cu lege și finanțare”, apreciază deputatul Roxana Mînzatu.

Linia de finanțare este deschisă la momentul cel mai potrivit,  de vreme ce Legea 174/2018 a fost promulgate doar în urmă cu două luni. Autoritățile locale au acum la dispoziție instrumentul de a soluționa problema ieftin, cu bani europeni, afirmă parlamentarul.

”Mai este un aspect de care trebuie să ținem seama, acela al mentalității. Și asta pentru că circa 60% dintre români tolerează comportamentele violente din familie și chiar le consideră justificate, lucru care le face pe femeile agresate să ezite să depună plângere la poliție. Aici mai avem mult de lucru, să-i convingem pe acei aproape 10% dintre românii care cred că violența domestică apare doar pe fondul sărăciei, că bunăstarea nu alungă violența familială. Sau să le explicăm celor 15% dintre români care cred că lipsa educației cauzează violența domestic, că aceasta apare și la cei cu diplomă. Obișnuința pe care noi toți trebuie să o dobândim este aceea de a  lua atitudine în sprijinul victimei. Iar pentru acest lucru, aș adăuga, același program de finanțare  este calea de a obține fonduri pentru campanii de informare și educare privind prevenirea si combaterea violentei în familie, precum și acțiuni specifice pentru creșterea responsabilității sociale şi promovarea inițiativelor de voluntariat. Campaniile pot fi organizate la nivel local, regional sau național”, anunță președintele OFSD Brașov

Info suplimentar:

Legea 174 /2018 : http://anes.gov.ro/wp-content/uploads/2018/07/174-mod-217.pdf

Mai multe detalii despre accesarea programului de finanțare pot fi găsite direct pe site-ul finanțatorului: http://www.fonduri-ue.ro/presa/noutati-am-oi/details/6/553

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic