Se schimbă legea privind ajutorul pentru plata facturilor la energie

0
205 vizualizari
views

Un proiect de lege aflat în dezbatere publică propune clarificarea cheltuielilor ce se pot acoperi cu banii de la stat. Astfel, ajutorul pentru plata facturilor la energie nu poate fi folosit la plata penalităților de întârziere, ci doar pentru plata valorilor inițiale din facturi.

Proiectul clarifică şi ce se întâmplă cu banii acordați anul acesta persoanelor cu venituri mici pentru plata facturilor, scrie avocat.net. Mai exact, „plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu pot include penalități sau alte daune / interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin”, se arată în proiect.

Astfel, beneficiarii vor fi cei care vor trebui să plătească penalitățile și alte daune apărute pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, cu cardul putând fi plătită doar valoarea exactă a facturii.

Proiectul mai prevede ca „documentul / documentele justificativ / justificative prin care se face dovada datoriei curente și / sau restante față de furnizorul de energie trebuie să fie emise exclusiv pentru persoane fizice”. Acest lucru înseamnă că facturile trebuie să fie emise pe numele unei persoane, nu pe numele vreunei firme.

În acest moment, românii pot plăti cu ajutorul cardului de energie, în valoare de 1.400 de lei, facturile (curente sau restante) la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, paleți și alte materiale de încălzire.

Viitoarea ordonanță mai prevede și faptul că sprijinul financiar acordat celor cu venituri mici se va putea folosi pentru plata facturilor în cazul mai multor surse de energie. Urmează ca proiectul de OUG să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial înainte de a putea fi aplicat.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic