Spune STOP violentei in familie!

4
2.602 vizualizari
views

Poate veti rade daca voi incepe prin a spune: „ascultam cea mai recenta piesa B.U.G. Mafia” si imediat mi-am adus aminte de aceasta mare problema si din pacate extrem de des intalnita.

Dar acum serios, tot mai multe stiri ne uimesc cu cazuri de violenta in familie, de la barbati agresivi la mame denaturate si cel mai grav, copii care-si agreseaza parintii, inclusiv omoara din motive foarte banale. Violenta in familie se refera la agresiunile aduse copiilor, batranilor, sau altor rude, iar violenta domestica este cuprinsa in aceasta categorie, referindu-se la agresiunile intre parteneri. Prin agresiune ne referim la „orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca o suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material„.

Acest fenomen este intarit de anumiti factori cauzali precum conceptia barbatului ca el domina, ca femeia trebuie sa fie supusa barbatului; dar si de factorii favorizanti precum saracia, consumul de alcool si droguri, stresul, bolile psihice etc. Victimele pot suferi pe langa rani si alte probleme la nivel fizic si probleme la nivelul social care afecteaza munca si sarcinile cotidiene, relatiile cu cei din jur, sindromul Stockholm, comportament agresiv, emotii si conflicte interioare, stress post-traumatic etc.

Violenta in familie a aparut odata cu lumea. Primul caz de violenta in familie s-a intamplat chiar in prima familie umana Adam si Eva, cu cei doi copii, Cain si Abel. Chiar daca Adam si Eva au trecut peste obstacole (acela cand au fost inselati de sarpe), Cain nu si-a putut tine in frau furia, invidia, rautatea si si-a omorat propriul frate, pe Abel, astfel fiind primul caz de grava violenta in familie…si de crima.

Insa aceste acte de violenta sunt din ce in ce mai des intalnite. Conform unui studiu facut, cel putin jumatate din femeile din Romania au experimentat abuzuri verbale sau emotionale in cadrul familiei intr-un anumit moment al vietii lor, iar un sfert au fost victime ale unor astfel de abuzuri mai mult de o data in ultimele 12 luni.
21% din femei au fost victime ale abuzurilor fizice iar 8% victime ale abuzurilor sexuale in cadrul familiei cel putin o data in viata lor.
6% din femei au suferit abuzuri fizice iar 3% abuzuri sexuale de mai multe ori in ultimul an.

Trebuie sa se inteleaga ca violenta nu este o cale de rezolvare a problemelor, doar de inrautatire a situatiei. Trebuie odata pentru totdeauna sa se spuna STOP VIOLENTEI!

Violenta domestica este o problema care ne afecteaza pe toti. O femeie din 3, indiferent de cultura, tara sau pozitie sociala va suferi un abuz fizic sau mental odata in viata. Asta inseamna ca indiferent daca tu iti dai seama sau nu, este foarte probabil ca cineva cunoscut sa fie o victima a violentei domestice.

Violenta domestica presupune putere si control. Cel care abuzeaza se simte puternic si important cand raneste o alta persoana. Si nu intotdeauna este implicata violenta fizica, cateodata abuzatorul controleaza situatia prin intimidare si amenintare. Dar orice ar spune cel care abuzeaza, nu exista scuza pentru violenta domestica. Toate tipurile de abuz sunt daunatoare, iar victima nu trebuie niciodata invinuita. Cei mai mici, copiii,  sunt cele mai mari victime ale violentei in familie!


Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

4 COMENTARII

 1. […] Spune STOP violentei in familie! Sat Jan 01, 2011 2:00 am Poate veti rade daca voi incepe prin a spune: “ascultam cea mai recenta piesa B.U.G. Mafia” si imediat mi-am adus aminte de aceasta mare problema si din pacate extrem de des intalnita. Dar acum serios, tot mai multe stiri ne uimesc cu cazuri de violenta in familie, de la barbati agresivi la mame denaturate si […] […]

 2. cei care cred ca bataia e rupta din rai ar trebui sa o incerce ei primii
  in loc de TE IUBESC sa li se administreze un RATAT NEGHIOB SI STIU EI CE CUVINTE DULCI
  in loc de o seara placuta cu JOCURI sa aiba parte de O TEREOARE DE NEUITAT
  SI TOTUSI NU CRED CA LE AJUNGE CA EI NU APRECIAZA NIMIC
  ar trebui sa dati niste adrese ale unor psihologi care se ocupa cu asemenea cazuri poate ca ar fi mai de folos si victimelor si daca e cazul unei schimbari abuzatorilor….

 3. Se discuta foarte mult despre violenta aplicata femeilor. Insa, desi cu certitudine condamn fenomenul, totusi nu pot intelege de ce femeile insele nu previn cu mult timp inainte situatiile ce se lasa cu violente. De exemplu, unul din motivele pentru care femeile sunt batute ar fi gelozia partenerului. In acest caz, de ce femeia nu si-ar preveni viitorul partener, pana la debutul relatiei, ca nu intentioneaza sa devina proprietatea privata a nimanui, ca e adepta relatiei deschise si ca nu are de gand sa-si ataseze lanturi de maini? Si daca partenerului nu-i convine formatul relatiei, e liber sa-si gaseasca pe altcineva. Nu oare pentru ca femeile isi doresc cu disperare sa fie inlantuite? Sa depinda de partener? Cu parere de rau, ca sunt femeie, dar asta e realitatea pe care o vad! De ce multi oameni accepta sa fie tratati ca o proprietate privata? De ce renunta cu usurinta la libertate, la independenta? Pentru a se trezi intr-un final in capcana…

  • Din pacate ( sau din fericire?) creierul uman nu este in totalitate cunoscut si de aici si actiunile lui. In primul rand tine de educatie: ceea ce ai vazut in casa, probabil ca vei face si tu ( sansele sunt destul de mari ) si asta este tragic uneori.

Comments are closed.