Rusaliile, semnificații și tradiții

0
466 vizualizari
views

Sărbătoarea Rusaliilor încheie ciclul sărbătorilor pascale și este, de asemenea, una dintre cele mai importante sărbători ale crestinatatii.

În ortodoxie, Rusaliile reprezintă momentul  în care Duhul Sfânt îi înalță pe Apostolii lui Dumnezeu și le dăruiește acestora harul de a împrăștia învățăturile divine prin toată lumea.

Nu au o dată fixă în care se sărbătoresc, astfel că Rusaliile se calculează în funcție de ziua în care pică Duminica Paștelui.

Mai mult, Duminica de Rusalii se celebrează la fix 50 de zile după sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Ce să NU faci de Rusalii

Potrivit tradiției creștine, există anumite obiceiuri care trebuie respectate în zilele de Rusalii. Astfel, în aceste zile de sărbătoare nu trebuie să faceți treburi casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau curățenie.

De asemenea,  în zilele de Rusalii  nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde şi pedepsi.
De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele.

Tradiții de Rusalii

În zilele de Rusalii, gospodinele cheamă copiii și îi spală pe picioare cu săpun de casă, iar mai apoi le  împarte orez și cereșe.

Se mai crede că cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua.

Cu ocazia Rusaliilor,  timp de 9 săptămâni, nu se vor mai culege ierburi de leac.

În regiunea Ardealului, imediat după Rusalii, se practică obiceiul numit “udatul nevestelor”. Pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului tradiția spune că acestea trebuie stropite cu apă, relatează traditii-superstitii.ro citat de sitirilekanald.ro.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic