Otto Aescht, omul care a marcat semnificativ viața culturală și muzicală a comunității noastre, și-a cântat partitura până la ultima suflare

0
1.168 vizualizari
views

Otto Aescht, omul care a marcat semnificativ viața culturală și muzicală a comunității noastre, s-a stins.

„Plecarea lui Otto Aescht lasă într-adevar un gol mare în comunitatea noastră. Căci sunt puțini cei care au marcat semnificativ viața culturală, în special cea muzicala a comunității sașilor din Codlea. Puțini sunt acei care înțeleg ce înseamnă o comunitate în viața, o comunitate care într-adevar funcționează. Otto Aescht a fost acel om, care a știut asta și a înțeles aceste lucruri. A fost prezent la orice manifestare a comunității și a bisericii noastre. A participat mereu la viața culturală și mai ales la viața spirituală a comunității noastre. Pentru acest exemplu demn de urmat îi multumim și sper ca acest exemplu să dănuie în amintirile noastre și să-l urmăm și noi. Ca de astăzi înainte sunt doar amintirile, care ne mai rămân de la fratele nostru adormit. Locul în cor, locul în fanfara, locul din biserică din strana de sub amvon va rămâne de azi înainte liber. Otto Aescht și-a cântat partitura până la ultima suflare. Si a făcut-o bine, cu responsabilitate și cu foarte multă stăruință. Nici atunci când vârsta și boala l-au încercat, el nu s-a lăsat. A fost mereu alături de comunitatea din care făcea parte.”

Acestea au fost primele cuvinte ale preotului evanghelic Andreas Hartig,  un ultim omagiu celui care a fost Otto Aescht.

S-a născut la data de 25 iulie 1928 în Codlea ca cel mai în vârstă fiu a lui Johann Aescht și Anna. După absolvirea școlii elementare a învățat meseria de țesător și a lucrat la Țesătura Codlea timp de 40 de ani, până în anul 1987. În anul 1952 s-a casatorit cu Hertha Hiel. Acestei casnicii i-au fost dăruiți trei băieți: Hermann, Kurt și Ivo. Viața lui muzicală a luat naștere odată cu înființarea fanfarei săsești tinere în anul 1942. După numai câțiva ani de muzică a fost în stare să scrie partiturile pentru fiecare instrument în parte a fanfarei săsești din Codlea. A cunoscut și a dirijat și fanfara româneasca o perioadă. În anul 1990 sotia lui Otto Aescht moare. Tot în acest an începe să cânte și in fanfara Tării Bârsei până în anul 2013. Și în corul bisericesc al parohiei evanghelice a activat timp de peste 70 de ani, din anul 1942 și până nu de mult când starea lui de sănătate s-a agravat. Toată viața lui a trăit pentru muzică și pentru comunitatea lui. Însă în ultima vreme vârsta și sănătatea și-au pus vizibil amprenta asupra sa. A plecat dintre noi la vârsta de 87 de ani.

IMG_0110 (Large)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic