Oameni de valoare ai oraşului – Tudor Păun

0
1.086 vizualizari
views

Tudor Paun,,Cu bucurie dau bineţe

Când întâlnesc un cunoscut.

Unde-ai plecat, tu, tinereţe?

Cum aş porni de la-nceput!”

(Tudor Păun -,,Bătrânii”, volumul Gânduri pentru Mileniul III)

La 82 de ani, domnul Tudor Păun a obţinut de Crăciun diploma de absolvent al unui institut de învăţământ superior. ,,Am fost de mic copil cuprins în adorarea făpturilor din Basmele Românilor. Credeam cu putere şi sinceritate în Făt-Frumos, Ileana Cosânzeana şi toată galeria de personaje de basm care umpleau întreg universul meu de preocupări. Sufletul meu de copil a prins din acest joc o dragoste mare faţă de poezie şi artă dramatică ce nu m-a părăsit nici astăzi.”

Activitatea artistică de poet, actor şi regizor a început-o cu producţiile şcolare din sala festivă, continuând cu spectacolele de la Căminul Cultural Codlea. Nelipsit şi azi de la toate manifestările culturale din oraş, domnul Tudor Păun are cele mai apreciate prezentări, este aşteptat, aplaudat şi apreciat de public.

Directorul intreprinderii F.A.T. l-a chemat pentru o colaborare: ,,Tovarăşe Păun, am aflat lucruri foarte frumoase  despre dumneata. Nu ai dori să ne ajuţi? Avem un ansamblu artistic în formare şi mi-a  spus Codleanu, dirijorul de cor…”,,Tovarăşe director stiţi… eu am avut nişte probleme în viaţă, o arestare în 1948, şi nu aş dori să am neplăceri nici eu nici dumneavoastră”. ,,Sunt bine informat. Să nu ai nici o teamă”.

Pus intre un refuz si o acceptare, dorind să-şi umple viaţa cu lucruri pozitive a intrat în ansambul de la F.A.T. Codlea, a cărei conducere a preluat-o după un an. Timp de 38 de ani a dezvoltat ansamblul: cor pe 4 voci, orchestre de muzică populară si uşoară, solişti, recitatori, echipă de teatru, fanfară, brigăzi artistice, grupuri vocale. Activitatea ansamblului a obţinut multe premii naţionale şi judeţene.

Paun Lupu

Absolvent cu nota 10 al cursurilor Şcolii Populare de Artă Braşov, la clasa profesorului Ion Siminie, Tudor Păun dorea să-şi termine liceul. S-a înscris la Liceul Teoretic Codlea: ,,Aveam familie, viaţa era cum era, aveam trei fiice la liceu şi totuşi am reuşit ca în 3 ani de seral să lipsesc doar 4 ore.”

A dat bacalaureatul împreună cu fetiţa cea mare, Dana, şi a jucat teatru. În toată ţara, inclusiv în capitală. Peste 100 de piese şi scenete. Poezia şi teatrul sunt  adevărate acte de cultură. A avut de la cine să înveţe: ,,Mi-a fost dascăl Mişu Fotino, Constantin Voinea Delast, George Fera, George Gridănuşu. Acum nu se mai joacă. La noi la Codlea nu mai este nicio echipă. Spre cinstea lor, mai fac ceva teatru deţinuţii de la penitenciar. Trebuie să fie acolo un om inimos care să fi auzit multe despre Eschil, Euripide, Sofocle, Seneca, Aristofan, despre teatrul Globul şi despre Comedia de l`Arte.”

O ,,istorie pe două picioare”, domnul Tudor Păun ne-a primit în casa domniei-sale, ne-a împărtăşit experienţe, ne-a recitat cele mai frumoase poeme. Îi mulţumim din suflet pentru ospitalitate şi pentru o după-amiază culturală. Cu stimă, Corina Nica.

Interviu cu Tudor Păun și Gheorghe Lupu

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic