De la 1 iunie se deschid terasele. Când se deschid restaurantele?

0
1.343 vizualizari
views

Potrivit informațiilor de ultimă oră, autoritățile centrale spun că au pregătit un plan de măsuri în vederea deschiderii în siguranță a teraselor și ulterior a spațiilor închise din restaurante.

Jurnalistul Sonia Simionov explică:

În perioada stării de alertă, sau după încetarea stării de alertă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, se permite reluarea activităților de preparare, gătire și servire a alimentelor în spațiile comune de servire a meselor din incinta sau exteriorul aparținând unităților de alimentație publică, operatorii ce desfășoară astfel de activități, își reiau activitatea etapizat, astfel:

❗️a) (‪1 iunie‬)
În prima etapă – activitățile de servire și consum al produselor alimentare la terasele/spațiile deschise din exteriorul unităților de alimentație publică precum și la cantinele de incintă, destinate angajaților proprii fără acces al persoanelor din exterior;
❗️b) (‪15 iunie‬)
În a 2-a etapă – activitățile de servire și consum al produselor alimentare în spațiile comune de servire a mesei din interiorul unităților de alimentație publică, cu excepția celor în care sunt organizate evenimente;
c) (probabil – ‪30 iunie‬)
În a 3-a etapă – toate activitățile de servire și consum al produselor alimentare, în spatiile de servire a mesei din interiorul și exteriorul tuturor unităților de alimentație publică.

❗️Operatorii economici din sectorul alimentației publice au următoarele obligații privind protecția clienților/consumatorilor în spațiile în care aceștia au acces:

a) se asigură că normele de distanțare fizica sunt aplicate în mod eficient si ca se evita pe cat posibil interactiunea fizica cu si intre clienti; se stabileşte, după caz, numărul maxim de clienţi care pot ocupa o masă, respectiv a numărului de clienţi în unitate, ţinându-se seama de faptul că distanţa minimă între persoane trebuie să fie de minim 1,5 m. Excepţie de la această regulă fac membrii aceleiaşi familii.
b) ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate şi să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire între clienţii localului.
c) se asigură că la servirea mesei personalul va purta mască şi mănuşi; mănuşile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei;
d) asigură dispozitive și produse biocide avizate necesare dezinfectării mâinilor clienților și informarea acestora cu privire la modul de utilizare;
e) informează clienții asupra regulilor de igiena si distantare fizica precum şi a necesitatii limitarii timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul.
f) asigură curăţarea si dezinfecţia cu substanțe biocide avizate a tuturor spațiilor/suprafetelor unde au acces clienții, precum si a ustensilelor utilizate in timpul servirii mesei;
g) asigură mentenanța și funcționarea corespunzătoare a sistemelor de ventilație în spațiile de acces ale clientilor;
h) asigura o protectie a produselor alimentare din vitrinele deschise situate in spatiile de servire si consum;

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic