10 Mai, Ziua Regalității – Conferința ”Regina Maria – Regina soldat”

0
2.159 vizualizari
views
10 mai, Ziua Regalităţii, a fost ziua naţională a României din 1866 până în 1947, până la venirea comuniştilor la putere. În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ştearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independenţă se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai.
Astăzi, 10 Mai este Ziua Regelui, fiind sărbătorită în primul rând de familia regală, iar din 2015, printr-un proiect adoptat de Camera Deputaţilor, data de 10 Mai este şi zi de sărbătoare naţională.
 

Despărțământul ASTRA Dr. Nicolae Căliman Codlea organizează în ziua de 12 mai conferința cu tema ”Regina Maria – Regina soldat”, cu participarea extraordinară a:

  • istoric – prof. univ. dr. Georgeta Filitti
  • istoric – prof. univ. dr. Traian Cepoiu
  • dr. Anca Beatrice Todireanu – Președinte Asociația România Culturală
    Loc de desfășurare: Sala Festivă a Liceului Teoretic ”Ioan Pascu”.

Regina Maria a fost o iubitoare și o colecționară de artă, susținând o serie personalități artistice și literare cu burse și bani. Este autoarea unor interesante scrieri memorialistice, precum și a unor povești și versuri pentru copii. A urmărit constant întărirea legăturilor dintre România și Marea Britanie, dovedind reale calități diplomatice în susținerea și apărarea intereselor României. S-a opus intrării României în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale și a susținut alianța cu Antanta, în vederea susținerii de către aceasta a realizării statului național român.

Pe timpul războiului și-a însoțit soțul în refugiu în Moldova, activând ca soră de caritate în spitalele militare, activitate care a făcut să fie numită în popor „mama răniților”.

Parteneri: Asociația România Culturală, Fundația Culturală ”Traian Cepoiu”, Liceul Teoretic ”Ioan Pascu”, Insigra, Figurativ Art Diaconu,

12 mai, orele 14:00

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic