Sărbătoarea Sfântului Francisc de Sales – patronul jurnaliștilor

0
738 vizualizari
views

DESALESPuțini dintre noi știm că azi,24 ianuarie, este o zi specială pentru jurnaliști, sărbătoarea Sfântului Francisc de Sales – patronul jurnaliștilor.
Sfântul Francisc de Sales s-a născut în anul 1567 într-o famile de nobili din Savoia, unde primește educație de la cei mai buni dascăli. Continuă studiile la Universitatea din Padova, obținând licența în jurisprudență. În urma unui conflict cu tatăl său, la vârsta de 26 de ani, îmbrățișează viața bisericească devenind predicator catolic.
Nemulțunit de rezultatele predicilor sale, a inițiat o acțiune de publicare a unor foi volante, pe care le distribuia strecurându-le pe sub uși sau afișânu-le pe ziduri. Cu toate că nici această metodă nu a dat rezultatele pe care le dorea, Sfântul Francisc nu a renunțat la scris, munca fiindu-i răsplătită mai târziu de biserică prin conferirea titlului de  Doctor al Bisericii. Lucrările sale cele mai cunoscute sunt ,,Introducere la viaţa evlavioasă“ și  ,,Tratatul iubirii lui Dumnezeu”, aceasta din urmă fiind foarte apreciată la vremea respectivă datorită faptului că a convins numeroși eretici să se întoarcă în sânul bisericii.
Au rămas celebre cuvintele sale: Dacă greşesc, vreau să greşesc mai degrabă din prea multă bunătate decât din prea multă rigoare“.
La vârsta de 35 de ani devine episcop la Geneva și este unul dintre întemeietorii Ordinului Vizitării.
Moare la Lyon, la 28 decembrie 1622 iar trupul său este reînhumat la Annency la 24 ianuarie 1624. În anul 1923 este declarat patronul scriitorilor și jurnaliștilor de către Papa Pius al XI-lea.

La mulți ani tuturor colegilor din presă!
Cu stimă
George Nica

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic