Roxana Mînzatu îl pune la punct pe actualul ministru al fondurilor europene

0
1.055 vizualizari
views

Fostul ministru la Ministerul Fondurilor Europene, deputatul Roxana Mînzatu, se arată indignată de gravele erori în care se află actualul ministru al fondurilor europene, cât și de minciunile transmise opiniei publice, astfel că îl pune la punct pe actualul ministru.

”Sunt consternată de informația transmisă ieri presei, la evenimentul ”Startup Next” de ministrul fondurilor europene, domnul Boloș, cum că domnia sa ”a transmis spre decontare 378 milioane de euro” și că domnia sa ”a evitat riscul de dezangajare pentru 2019” care, la 31 octombrie, ar fi fost de 92, 8 milioane euro.

(https://www.gandul.info/…/ministrul-fondurilor-europene-am-…)

Este o minciună. Totală. Gigantică. Care minciună, prin magnitudine si tupeu, ne amintește, din pacate, de apucaturile unui singur partid: PDL..

Mandatul ministrului Boloș, început la 5 noiembrie, nu are nicio legătură cu evitarea acestei dezangajări cu care se lăuda ieri.

Acest obiectiv fusese integral atins la 31 octombrie 2019, cu multă muncă a beneficiarilor, AM POCU, Organisme intermediare, a întregii echipe din ministerul fondurilor europene. Dacă vrea să știe cum am făcut-o, poate consulta minutele, strategiile de atingere a țintelor de absorbție, raportările săptămânale din colegiul ministerului.

La preluarea mandatului în 5 noiembrie 2019, ministrul Boloș a găsit POCU cu suma totală de 378.244.348 Euro declarată / cerută la rambursare!

Mai clar: ultima tranșă de 100 milioane euro, din totalul de 378 milioane euro, a fost declarată de AM POCU în 31 octombrie 2019. Am anunțat atunci public că am atins acest obiectiv, al acoperiririi integrale a riscului de dezangajare:

http://mfe.gov.ro/pocu-100-milioane-euro-solicitate-pentru…/

Am inclus această informație și în raportul meu extrem de deschis, explicit și constructiv, transmis către domnul ministru Boloș:

http://dinparlament.ro/…/142-implementarea-fondurilor-europ…

Am pus tot respectul meu în slujba nevoii de continuitate în guvernare în domeniul gestionării fondurilor europene.

Dar,

încă de la audierea domnului ministru în Parlament, în Comisia pentru Afaceri Europene și, apoi, chiar la scurta noastră discuție de predare a mandatului, am observat insistența obsesivă pentru cuvântul ”dezangajare” a domnului ministru și a alaiului guvernamental care l-a însoțit mereu. O insistență vecină cu pasiunea pentru ”găuri” a domnului ministru Cîțu.

Și, cu toate că pe mine nu m-a convins din mai multe motive, PSD, grupul meu politic l-a votat pe domnul Boloș pentru a fi investit ca ministru. Ce greșeală!

L-am corectat cu cifre și am taxat această exprimare a domnului ministru. Nu pentru că e politicianistă, e clar că este o exprimare necesară pentru a ataca PSD. Ci pentru că este o minciună. În fine, am văzut ieri magnitudinea tupeului cu care domnul ministru insistă în această minciună, vorbind despre dezangajare la POCU, program cu ținta acoperită încă din 31 octombrie

Mă întristează că domnul ministru Boloș a folosit ca ”tribună” pentru a transmite aceste minciuni exact un eveniment dedicat startup-urilor si evolutiei lor, eveniment conceput și planificat (până la data și participanti) de echipa mea, cu Autoritatea de management POCU și cu Banca Mondială. Este o incredibilă lipsa de decență a domnului ministru.

Evenimentul Startup Next, organizat ieri, 9 decembrie, a făcut parte din strategia mandatului meu de a promova activ afacerile lansate cu fonduri europene, pe lângă cele lansate cu programul național StartupNation.

În mandatul de ministru al fondurilor europene am cerut colegilor din AM POCU să promovăm public, coerent, la nivel național și regional, exemplul și reușita start-upurilor finanțate cu fonduri europene (schemele Romania Startup Plus și Diaspora Startup, parte din POCU ambele).

Am început prin a concepe în premieră statistici prietenoase, care au arătat României câte mii de start-up-uri s-au lansat în economie, câți români și câte romance au revenit în țară cu grantul Diaspora Startup, câte idei au devenit afaceri prin grantul Romania Startup Plus.

Am comunicat aceste informații public și am promis să le comunicăm periodic, pe măsură ce numărul afacerilor creștea.

Vezi aici conferința de presă live din august 2019:

https://www.facebook.com/MinisterulFondurilorEuropene/videos/741156956306995/

Și infograficele relevante:

http://mfe.gov.ro/peste-8-700-start-up-uri-au-fost-infiint…/

Am cerut să organizăm și evenimente de promovare naționale și regionale a startup-urilor finanțate cu fonduri europene. Astfel, Banca Mondială, care oferă asistență tehnică MFE, a sprijinit AM POCU în organizarea acestui eveniment pentru care am agreat chiar eu data de 9 decembrie. Am vrut ca evenimentul să fie bine organizat, am insistat să nu să îl grăbim doar ca să am eu, ministrul, un moment de ”bifat”.

Cred CU TĂRIE în nevoia de a finanța în continuare noi afaceri cu fonduri europene. În special pentru românii din afara țării. Și am crezut că evenimente gen STARTUP NEXT consolidează legitimitatea de a bugeta noi linii de finanțare pentru startupuri.

Prin STARTUP NEXT ceea ce doream eu era și să ne preocupăm de creșterea capacității acestor firme lansate și să le oferim informații despre viitoare oportunități de dezvoltare sau de accelerare, cu fonduri europene.

Așa că,

Dacă domnul Boloș și doamna Turcan voiau ieri să arate că știu și pot face ceva, puteau să folosească ”tribuna” evenimentului Startup Next ca să anunțe ce buget negociază cu Comisia Europeană, cu experții DG Employment, pentru a lansa noi linii de finanțare pentru start-up-uri în 2020.

ASTA așteptau participanții și publicul de la domniile lor! Nu anunțuri minciunoase despre evitarea unor dezangajări la care nu au contribuit nici măcar cu un eurocent.

Dacă tot a venit vorba,

Doamnă Turcan,

Nu ați devenit vicepremierul României Normale ca să citiți fără vlagă statistici despre lucruri pe care, evident, nu le cunoașteți și nu le stăpâniți. Cum ați făcut ieri, la StartupNext. Vă rog să nu bagatelizați pasiunea și nevoia de finanțare a acestui sector al startupurilor recitând punctaje la evenimente frumoase, a căror reușită vă străduiți să o sabotați prin prezența și intervenția dumneavoastră inodoră și incoloră.

Puneți mâna și ajutați acest sector, mergeți la Bruxelles, lucrați cu decidenții din Comisia Europeană, arătați că puteți să obțineți decizii care să ajute economia românească.

Asta e fișa postului pentru un vicepremier venit la putere prin moțiune de cenzură … și nu să se urce pe munca celor pe care i-a înlăturat pentru “incompetență și dezastru”, doamnă vicepremier.

Pentru inspirație în speechurile dvs viitoare, căci văd că îl urmați peste tot și permanent pe ministrul fondurilor europene, vedeți mai jos, doamnă vicepremier, care a fost ideea cu promvarea datelor despre start-up-urile cu fonduri europene:

https://www.facebook.com/MinisterulFondurilorEuropene/videos/741156956306995/

În concluzie, domnilor guvernanți PNL ai României Normale,

Dacă ați înțeles ce înseamnă ”StartupNext”, evenimentul la care ati vrut sa va faceti imagine politica ieri, haideti, anunțați ceva concret pentru ca noi generații de antreprenori, mai ales românii care se întorc din diaspora, să aibă ce fonduri să mai acceseze! Nu mai lansați știri mincinoase.

Căci astăzi, la ora la care vorbim, le-ați blocat toate liniile de finanțare nerambursabilă. Startup Nation ediția 3 e în moarte clinică, nu știm nimic despre el. Când se lansează? Ce va finanța? Ce buget va avea? Unde e predictibilitatea cu care vă lăudați?

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic