Programul de microindustrializare, lansat

0
1.371 vizualizari
views

Circa 165 de companii din întreaga țară ar putea ajunge să beneficieze de un ajutor de stat de până la 450.000 lei, în acest an. Luni dimineață a fost deschisă sesiunea de depunere online a planurilor de afaceri pentru a obține această finanțare. Oportunitatea este oferită de Guvern, prin Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, care gestionează Programul naţional multianual de microindustrializare.

 

”Pot aplica firmele mici și mijlocii care au o vechime de cel puțin un an. Sunt excluse de aici cele din Regiunea București -Ilfov. Timpul de depunere a planurilor de afaceri este scurt, doar până la sfârșitul lunii, dar beneficiile sunt mari. De altfel, majoritatea celor interesați probabil că s-au pregătit, documentele au fost postate pe siteul ministeruluide acum o lună. Industrie înseamnă nu doar firme cu sute de angajați, cu și nu doi-trei. Personal mi-aș dori cat mai multi beneficiari din Brașov. Economia județului are nevoie de industrie într-o proporție mai mare. În 2016, ponderea în cifra de afaceri a județului era de numai 5% pentru industrie, față de 15% pentru comerț”, anunță deputatul Roxana Mînzatu.

O companie va putea solicita și primi un ajutor nerambursabil de maximum 450.000 lei care va putea însemna cel mult 90% din valoarea cheltuielilor proiectului. Diferența de minim 10% va fi aportul propriu al companiei solicitante sau cofinanțarea la proiect. Compania va putea aduce cofinanțarea, fie din surse proprii, fie apelând la componenta de creditare

”Costurile eligibile, adică cele care pot fi decontate cu ajutorul nerambursabil primit sunt precizate pe categorii în anexa 13 la ghidul programului de finanțare. Acolo se găsesc și sumele maxime pe fiecare tip de cost care sunt acceptate la finanțare. De exemplu, se poate cumpăra mobilier, birotică, sisteme de protecție a valorilor umane dar acestea nu pot depăși 60.000 lei. Un alt exemplu: sunt eligibile echipamentele tehnologice și IT, aparate de măsură și control, autoutilitarele, achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de producţie, inclusiv din elemente prefabricate, instalațiile de încălzire și climatizare. De asemenea, programul oferă posibilitatea de a se deconta din ajutorul primit realizarea site-ului afacerii, plata unui consultant sau comisionul datorat fondului de garantare a creditelor pentru IMM (dacă este cazul)”, explică deputatul brașovean.

În anul 2018 Guvernul oferă 74.359.000 lei sumă care, se va regăsi anual în buget, până în 2020.“În curând se vor putea depune proiecte în programului guvernamental denumit, pe scurt, COMERȚ 2018. Schema de finanțare nerambursabilă susținută de la bugetul de stat vizează dezvoltarea şi modernizarea activităţii comercianţilor şi prestatorilor de servicii de piaţă”, completează Roxana Mînzatu.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic