Dovedim în fiecare zi că se poate

0
845 vizualizari
views

Se apropie sfârşitul de an şcolar… Pentru noi se apropie bilanţul unui an şcolar de activitate cu cei peste 40 de copii beneficiari ai serviciilor sociale oferite in cadrul Centrului de Zi “Rază de lună” Codlea.

Dincolo de piedici şi situaţii dificile, dincolo de eforturi şi munca de zi cu zi avem astăzi satisfacţii nepreţuite. Nu doar că se văd roadele muncii noastre, dar avem convingerea că aceasta este singura cale către educaţie, un viitor mai bun  şi o copilărie normală pentru aceşti copii.

Am reuşit în toate aceste luni, din septembrie 2013 şi până astăzi, să răsădim în minţile şi sufletele acestor copii lucruri bune, educaţie, zâmbet, dans, joc, culoare, credinţă şi bune maniere; să obţinem acreditare de la forurile competente pentru serviciile sociale oferite în cadrul Centrului de Zi “Rază de lună” Codlea; să arătăm opiniei publice o altă faţă a copiilor “cerşetori”, să ne dezvoltăm activitatea şi parteneriatele.

Sărăcia vine la pachet cu marginalizarea socială, cu tristeţea, cu discriminarea, cu abandonul şcolar, cu cerşetoria, cu tarele educaţionale. Dincolo de sărăcie nu se mai află practic nimic bun, doar disperare, promiscuitate, infracţionalitate, analfabetism. Şi atunci cum poţi rupe acest cerc vicios?

Reţeta noastră este Centrul de Zi. Un loc vesel, curat, frumos, unde copiilor li se oferă tot ce e mai bun.

Acest Centru de Zi îşi datorează existenţa în parte Consiliului Judeţean Braşov prin încrederea pe care ne-au acordat-o şi susţinerea financiară considerabilă, deputatului Maria Grecea care susţine şi sprijină sută la sută întreaga activitate a asociaţiei, implicându-se mereu în susţinerea cauzei acestor copii, oamenilor care lucrează în cadrul asociaţiei, multor firme din Codlea care ne sprijină constant şi multor oameni cu suflet mare, oameni modeşti dar generoşi, care deasemenea ne ajută constant. Tuturor le mulţumim şi demonstrăm zi de zi că eforturile lor nu sunt zadarnice.

Pentru copiii care îşi petreceau zilele mai mult pe stradă, cerşetoria a devenit amintire. Acum vorbesc entuziasmaţi despre orele de dans, de artă plastică, despre cât de mândri sunt că în sfârşit există şi în familia lor cineva care ştie  să citească. Copii care anul trecut nu prea ştiau ce e aceea o baie bună, hăinuţe noi, curate, masa de prânz, acum merg la şcoală zi de zi îmbrăcaţi frumos, curaţi, rostesc Tatăl Nostru la masă zi de zi şi aplaudă furtunos „La mulţi ani”-ul de la zilele de naştere, sărbătorite cu tort, suc şi multă voie bună.

Din dorinţa de a da şansa acestor copii nevoiaşi să îşi folosească potenţialul şi să acceadă la un altfel de viitor, am diversificat pe cât posibil atât activităţile educaţionale pe care ei le desfăşoară cât şi activităţile extra-şcolare. Astfel, astăzi, copiii de la Rază de lună fac de două ori pe săptămână ore de dans, atât dans modern cât şi street dance, ore de engleză, ore de artă plastică şi desen. Suntem convinşi că pe viitor vom reuşi să dotăm mult mai bine centrul, din ce în ce mai mulţi oameni înţeleg dezideratele noastre şi vin în sprijinul nostru.

Aşa reuşim să facem mult mai multe lucruri şi pentru alţi copii nevoiaşi şi familiile lor. De câteva luni deja sprijinim doi copii de clasa a V-a, tot copii fără posibilităţi, pentru a putea frecventa şi ei un after school organizat în cadrul Colegiului Tehnic Simion Mehedinţi Codlea. Tot de câteva luni, prin generozitatea unei societăţi din Codlea, firma Lingemann, oferim mai multor familii extrem de sărace alimente săptămânal, ca formă de sprijin pentru depăşirea situaţiei dificile prin care trec, în tot acest timp oferindu-le şi consiliere şi sprijin în soluţionarea unora dintre problemele lor. Toate aceste familii au copii care merg la şcoală.

Am sprijinit şi sprijinim constant şi alte familii care apelează la noi, fie pentru a face demersurile necesare obţinerii unor drepturi ( de pensie, de indemnizaţie, de alocaţie, de acte de identitate, etc) fie pentru a cunoaşte legislaţia în domeniul social, pentru a-şi cunoaşte drepturile , şamd.

Pregătim pentru vara aceasta, cu sprijinul unor oameni de bine, interesaţi de viitorul copiilor nevoiaşi, o tabără la mare. Măcar o parte din copii vor merge astfel în prima tabără din viaţa lor. Va fi recompensa pentru frecventarea şcolii fără absenţe şi pentru rezultatele şcolare foarte bune, pentru copiii care au obţinut aceste succese.

Acum aşteptăm nerăbdători carnetele de note…peste numai o lună copiii vor avea trecute în carnete mediile pe anul şcolar 2013-2014, în majoritatea carnetelor se va reflecta prezenţa noastră şi a dumneavoastră, a tuturor celor care ne ajutaţi, în vieţile lor.

Vom reveni luna viitoare cu opiniile părinţilor, ale învăţătorilor, ale directorilor de şcoală, ale celor care intră des în contact cu copiii de la Rază de lună, ca să ne fie bilanţul complet şi să avem măsura justă a muncii noastre.

Dovedim în fiecare zi că se poate!

raza de luna codlea

Aşteptăm în continuare sprijin din partea celor dispuşi să îl ofere, pentru a ne putea continua proiectul centrului de zi. Orice ajutor înseamnă un pas în plus pentru copiii cărora trebuie să le întindem o mână. Mai ales că asta înseamnă un viitor mai bun şi pentru noi, nu doar pentru ei.

 

Psiholog Fagaraşi Vasilica

Vicepreşedinte –Asociaţia Judeţeană pentru Protecţie Socială „Rază de lună” Braşov

Date de contact-  str. Pieţii, nr. 4, Mun. Codlea, tel. 0268 253 000, e-mail: asociatiarazadelunabrasov_a@yahoo.com

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic