Ce se poate face dacă un părinte este plecat în străinătate și nu poate ajunge în România pentru buletinul copilului

0
286 vizualizari
views

Munca în străinătate a devenit, pentru mulți români, o soluție pentru a-și asigura un trai mai bun și mai prosper.

Însă, această alegere vine la pachet cu provocări și întrebări legate de separarea de familie și distanța geografică. O astfel de problemă delicată, pe care o întâmpină părinții care lucrează în afara țării, este obținerea documentelor oficiale pentru copii atunci când unul dintre părinți este plecat în străinătate. Printre aceste documente se numără buletinul de identitate al copilului, un document necesar pentru accesul la servicii publice și educație.

Uneori, situațiile sunt și mai complicate în cazul unor procese legale, cum ar fi divorțul sau custodia, iar părinții se confruntă cu proceduri birocratice lungi și complicate pentru a putea obține documente oficiale în numele copiilor lor. În aceste cazuri, este important să cunoaștem care sunt pașii legali și documentele necesare pentru a ne proteja copiii și a-i asigura accesul la toate serviciile publice necesare.

Deși există soluții și proceduri pentru a obține documentele necesare pentru copiii noștri atunci când suntem în străinătate, procesul nu este întotdeauna ușor și rapid. Este important să cunoaștem toate opțiunile la îndemână și să urmăm toate procedurile legale.

Pentru obținerea buletinului de identitate pentru un copil de 14 ani în România, nu este nevoie ca ambii părinți să fie prezenți în mod obligatoriu. Cu toate acestea, este important să fie îndeplinite anumite cerințe și proceduri pentru a obține buletinul de identitate pentru un minor.

Ce trebuie să facă părintele plecat în străinătate 

În general, buletinul de identitate pentru un minor trebuie să fie solicitat de către unul dintre părinți sau de către un reprezentant legal al copilului. Acesta poate fi unul dintre părinți sau un tutore legal.

Cel puțin unul dintre părinți sau reprezentanții legali trebuie să prezinte documentele necesare, cum ar fi certificatul de naștere al copilului, actele de identitate ale părinților sau ale reprezentanților legali, și orice alte documente cerute de autorități.

Dacă unul din părinți este plecat în străinătate, familia trebuie să obțină o procură din partea părintelui plecat din țară, pe care o vor prezenta cu restul documentelor atunci când minorul își face prima dată buletin, la 14 ani mai exact. Astfel, părintele aflat în străinătate poate delega părintele din țară să obțină buletinul copilului său prin intermediul unei procuri. Acest document trebuie să fie autentificat la un notar și ulterior, trebuie înregistrat la autoritățile locale din România”, explică un fost polițist, în exclusivitate pentru ȘtiriDiaspora.

Este importantă și comunicarea cu autoritățile locale. Părinții pot contacta serviciile publice locale din România, cum ar fi Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor (S.P.C.E.P.), pentru a obține informații despre procedurile necesare și documentele solicitate pentru obținerea buletinului de identitate al copilului.

Care este procedura obținerii buletinului de identitate pentru copil

Procedura de obținere a buletinului de identitate pentru un copil poate varia în funcție de vârsta acestuia și de situația părinților.

De exemplu, spune polițistul, pentru a obține un buletin de identitate pentru un copil de 14 ani în România, părinții sau reprezentanții legali trebuie să prezinte următoarele documente și informații la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor (S.P.C.E.P.) sau la biroul de evidență a persoanelor local.

Certificatul de naștere al copilului: Acest document este esențial pentru a dovedi identitatea copilului și data sa de naștere.

Actele de identitate ale părinților sau reprezentanților legali: Părinții sau reprezentanții legali trebuie să prezinte actele lor de identitate pentru a dovedi că sunt părinții sau tutorele legal al copilului.

Procură, dacă este cazul: Dacă unul dintre părinți nu poate fi prezent la eliberarea buletinului de identitate a copilului, este necesară o procură autentificată pentru cel care solicită buletinul. Procura este un document prin care unul dintre părinți acordă permisiunea celui de-al doilea părinte sau unui reprezentant legal să acționeze în numele său în acest context.

Dovada adresei de domiciliu: Părinții sau reprezentanții legali trebuie să furnizeze o dovadă a adresei de domiciliu a copilului. Aceasta poate fi de obicei un act de proprietate, un contract de închiriere sau o adeverință de la administrația locală care atestă adresa de domiciliu.

O fotografie tip buletin: De obicei, este necesară o fotografie tip buletin, care să îndeplinească cerințele specifice pentru fotografiile pentru buletinele de identitate. Este indicat să verificați cerințele exacte pentru fotografiile la biroul local de evidență a persoanelor sau pe site-ul oficial al S.P.C.E.P.

Taxa de eliberare a buletinului de identitate: Este necesară plata unei taxe pentru eliberarea buletinului de identitate. Valoarea taxei poate varia în funcție de localitate.

Este important ca părinții să fie bine informați și să urmeze procedurile corespunzătoare pentru a asigura că copiii lor au acces la toate drepturile și serviciile necesare în țara lor de origine.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

LĂSAȚI UN MESAJ