Cel mai tare job in Romania – Emigrarea…

47
56.762 vizualizari
views

„Ei si ce-i cu asta?” ar spune ilustrul nostru tovaras.. Hopa, ma opresc! Noi, romanii, avem presedinte, totusi traim intr-un stat de drept, intr- societate democratica in care orice individ poate sa isi exprime liber drepturile.. desi in ultima perioada unii trec dincolo de aceste drepturi, profita de libertatea de exprimare pe care o au pentru a lovi la propriu cu sabii, topoare, pistoale sau cutite alti cetateni ( ca sa nu zic smecheri de cartier).

In aceste conditii,  ce e de facut?..am aflat ca in contextul in care oamenii isi fac singuri dreptate – ca nu au unde sa o gaseasca – cei ce se numesc „oamenii legii” trag cu ochiul de la distanta cand altii se bat la cativa metri de ei, fara a lua masuri!!

M-am dus cu gandul acum 21 de ani, dar eroare, acum avem presedinte, atunci aveam dictator, acum suntem in plina criza, atunci criza nu se simtea, acum nu avem locuri de munca, atunci eram trasi la raspundere daca nu munceam. Nu ridic statui acelei epoci, dar aud din ce in ce mai multi oameni care se intorc in timp si spun ca le era bine atunci.

Ne-am castigat libertatea si taiem pe altii cu sabiile,  iar guvernantii se balbaie in explicatii! Ce e de preferat: ca tinerii capabili sa isi „ia zborul” spre mai bine sau sa ramana in tara? Daca pleaca, ii putem numi lasi? ii putem numi lipsiti de patriotism?

Au dat de greu si pleaca? Dar poate ca ei se confrunta cu mult mai mult decat o criza financiara.

Aveam doar 6 ani cand a avut loc revolutia din `89 si nu stiu foarte multe lucruri despre traiul din perioada comunista, asadar mi-am intrebat parintii : ” nu suntem singurii care credem asta, dar era mai bine atunci , eram obligati sa avem un loc de munca si , desi gaseam greu anumite alimente, nu ne plangeam” zic ai mei. Cu totii stim ca bunicii, parintii nostri au reusit sa realizeze ceva pentru ei, mai ales o locuinta. Si nu au avut nevoie de credite pe 30 de ani, cu dobanzi usturatoare, cu smecherii submisive gen ” s-a marit dobanda”.

Am dat o cautare rapida electronica si iata ce am gasit pe google – search despre o societate democratica: „democratia este o forma de organizare si conducere politica a societatii prin consultarea cetatenilor, tinand cont de vointa acestora, de interesele si aspiratiile de progres ale tarii. Este guvernarea de catre popor, puterea suprema revenind poporului si fiind exercitata direct de el sau de catre reprezentantii alesi conform unui sistem electoral liber”

In aceaste conditii, tinerii nostri emigreaza! De ce? Pentru ca isi doresc un viitor mai bun, pentru ca vor sa se realizeze in viata. Unii isi doresc sa plece,altii nu au incotro,ii imping lipsurile, disperarea, frustrarea – toate provocate de neajunsuri. Urlam cu totii, insa nu avem ce sa facem, nimeni nu ne plateste facturile.

Nu trebuie sa va spunem ca  exista o lipsa acuta a locurilor de munca, ca forta de munca exista, dar majoritatea isi pune azi intrebarea: ” unde sa ma duc sa muncesc?”.

Nu stim ce ne asteapta in afara tarii, dar speram ca trebuie sa fie mai bine decat la noi. Am tras si noi cu urechea in stanga si in dreapta si nu mare ne-a fost mirarea cand am aflat motivele pentru care multi din orasul nostru sunt plecati pe dincolo sau vor sa plece: ” ca o sa fiu altfel tratat in strainatate”, ” ca voi castiga bani ca sa imi platesc datoriile”, ” ca nu am ce face aici, nu am bani pentru paine”.

Nu-i nimic, capu’ sus, bine ca avem unde munci , bine ca putem castiga bani, chiar daca e un sacrificiu… macar respiram usurati cand trimitem bani acasa pentru plata creditului bancar.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

47 COMENTARII

  1. Nu as pleca niciodata din tara; ne-a fost si greu,ne-a fost si usor.Am stat 12 ani in chirie, uneori nu aveam bani de paine; si eu si sotul meu am avut salarii mici, am avut si rate. Pot intelege insa ca sunt familii carora le-a ajuns cutitul la os. Imi pare rau cand imi pleaca prieteni buni´´la lucru ´´,pe unii nu-i mai vezi cu anii , iar altii pier in diverse accidente:(
    In alta ordine de idei, DA si eu zic ca in vremea lui Ceausescu era mai bine din cateva (destule) puncte de vedere: siguranta in trafic, siguranta pe strazi si multe altele.

    • Plecatul din tara nu este pentru oricine. Nu este deloc usor, si, de obicei cuiva ii trebuie o motivatie mult mai puternica decat doar cea financiara ca sa se incumete la a face pasul asta. De regula cei care o fac se gandesc nu numai la ei, ci si la urmasii lor. Este, pana la urma, o decizie care afevteaza toate generatiile de dupa „emigrant”. majoritatea familiilor care au emigrat (pe care eu le cunosc) nu au emigrat din cauza „ajungerii cutitului la os” ci mai degraba din senzatia ca aici isi irosesc singura viata pe care Dumnezeu le-a dat-o. la multi am auzit ideea: daca as fi avut 2 vieti, din curiozitate pe prima as fi trait-o pana la capat in Romania, sa vad cum se termina si as fi emigrat doar intr-a doua…..Asadar, emigrarea este buna, dar numai pt. cei ce si-o doresc cu adevarat, este un drum de cele mai multe ori fara intoarcere (nimic nu va mai fi le fel din nou), nu trebuie facuta doar din ratiuni financiare (cei ce emigreaza pt. bani vor fi nefericiti toata viata) si , nu in ultimul rand, asigurati-va ca va doriti ca si copiii vostri sa senasca/dezvolte in alte conditii/tara/cultura etc.
      iubim cu totii Codlea.

      • Eu sunt unul din cei care au ramas in tara atunci se pleca in valuri catre Spania, Italia. Mi-am spus ca daca voi munci si voi cheltui chibzuit voi realiza ceva si muncind in Romania. Asa a si fost in mare parte, dar acum ma gandesc si la alte aspecte cum ar fi sanatatea. Platesti CAS, platesti sanatate, dai si spaga la medici si tot nu ai certitudini. Asta este unul din motivele care m-au facut sa ma gandesc foarte serios sa plec. Eu nu vreau sa mai astept zeci de ani pana vom fi condusi de oameni cu coloana vertebrala care vor rezolva miile de probleme ale Romaniei. Copii mei merita ceva mai bun.

        • Anonim! Am fost obligat sa o internez pe mama, pentru doua saptamani la neuro in Bv., cu un accident vascular. Crede-ma daca poti ( nici eu nu credeam ca se poate) nu am dat un leu nici la asistente nici la doctor.Adica am incercat sa-i dau un plic d-nei doctor Niculescu si nu l-a primit. Doctorii daca nu le dam n-au ce sa primeasca. noi i-am invatat, noi ii dezvatam. Crede-ma mi-a fost rusine ca am incercat (daca ai fi putut sa vezi privirea aceea ….eu nu mai dau in viata mea spaga nimanui.

        • Tu esti un anomin, atat, iar anonimii nu au pareri. Poti fi Gheorghe sau Vasile, nu are importanta si nu intereseaza pe nimeni numele tau adevarat. Din bun-simt, scrii un nume, insa daca mai scrii o singura data sub userul Anonim, te-am sters. Punct.

  2. Buna,
    eu AM FOST plecat din tara mai mult de opt ani si va spun ca e foarte greu. Eu aveam job adevarat si castigam multi bani, cheltuielile se scadeau pe firma si tot a fost greu. E extrem de greu , mai ales duminica sa stai acolo singur si sa sti ca acasa aveai prieteni si familie cu care te vedeai.
    Nu ii blamati pe cei plecati ca nu stiti cat de greu le este. Eu nu sunt in masura sa spun daca motivele lor sunt sau nu corecte. Le doresc insa (ca si celor de aici) sanatate si putere sa treaca prin toate.
    Cu stima,
    Dorin Saramet

  3. Eu m-am intors in 2002 inapoi si nu regret, dar cati au norocul sa gaseasca un loc de munca , ca director la o firma germana.
    Toti am dori un salariu mai bun. Cine injura un medic ca pleaca de la 500 Eur la 5.000 pe luna, e nebun.
    Sunt si aici insa locuri bune de munca (Stabilus, Aerotec, DRX, INA Schaeffler) dar pentru asta trebuie INVATAT, INVATAT, INVATAT cum bine ziceau chiar si comunistii. Munca si cartea sunt drumul spre succes, nu barurile si net-ul.
    Cu stima,
    Dorin

  4. Tema emigratiei este mult mai ampla si mult mai dureroasa decat am putea crede, iar uneori poate depasii puterea noastra de a intelege si vedea lucrurile. Primul pas in aceasta nebuloasa care se numeste emigratie este facut, functie de persoane, mai greu sau mai usor. Dar, apropae in toate cazurile se iau in considerare o multitudine de aspecte: familie, prieteni, loc de munca, nivel de venituri, cheltuieli, si lista ar putea continua. Unii ne arata cu degetul si ne eticheteaza de „capsunari” (cel putin in ultimul timp cam asa sunt etichetati emigrantii in presa) altii ne eticheteaza de nepatrioti, altii ne invinovatesc de toate relele care sau petrecut in alegerile trecute….insa toti asteapta sa ai vizitezi cand te intorci, sa ai aduci un cadou sau o amintire(aici fac referire la „prieteni” si/sau la familie).
    A face acest pas este uneori cea mai dureroasa experienta pe care o vei putea petrece intr-o viata de om. Aproape in orice tara vei ajunge vei primii eticheta de emigrant , pasul doi este etichetarea in functie de tara de origine. Din nefericire ,inca, in Europa, in multe tari, primim etichete gen: lenesi, hoti, delasatori, tigani s.a.m.d. Iti trebuie o vointa si tarie de caracter extraordinara sa reincepi totul de la temelie, sa incepi sa construiesti fundatia unei viitoare vieti, si nu de putine ori greutatile intampinate aici, afara, te fac sa iti aduci aminte de acele putine sau multe momente, de fericire petrecute in tara cu prietenii. Insa te scuturi repede cand revin imaginile umilintelor suferite, pozitia ghiocelului pe care o luai aproape automat in fata oricarui functionar public, si compari. Caci asta ne este natura: comparam A cu B.
    Chiar daca dupa cativa ani de munca, ai reusit sa agonisesti o bruma de bani, sa iti permiti o masina( uneori o casa) chiar daca este noua sau la mana a doua, chiar daca ai reusit sa scuturi anumite etichete care au fost lipite pe tine, poate pe nedrept uneori, inca mai ai un drum extraordinar de lung de facut. Coruptie, nepotisme, mizerie, inselaciune, minciuna, ura, aroganta…nu va faceti iluzii, exista peste tot iar birocratia nu sa inventat in Romania. Insa parca in afara sunt un pic mai usor de inghiti deoarece pe langa aceasta pilula amara ai parte si de o pilul dulce care mai drege situatia. Ai o infrastructura care ajuta mobilitatea; ai un sistem de sanatate care este in concordanta cu ceea ce platesti( in anumite tari se plateste peste 7% doar asigurare medicala de catre angajat ) de doua ori pe an iti poti permite un concediu binemeritat…. da, sunt lucruri care compenseaza. Insa este o vorba care circula in lumea anglo-saxona : „Once a immigrant, always a immigrant” si asta cred ca spune multe. De aceasta eticheta nu vei scapa nici tu, si nici copii tai. Insa te gandesti ca induri si inghiti multe doar pentru ei, si pentru familia care este acolo departe si pe care o ajuti asa cum poti. Copii, la final ei sunt viitorul nostru, ei sunt motivul nostru de a fi si de a trai.
    Este usor sa arati cu degetul si sa invinovatesti, insa cunosc multe persoane care au incercat sa lupte cus sistemul…iar la final au fost invinsi si au renuntat a mai lupta in Romania. Poate a fost prematur in acele timpuri. Cine poate stii.
    Inainte de a pune o eticheta, inainte de a ridica piatra si a o arunca….reflectati.
    O duminica placuta va doresc de pe meleaguri straine.

    • Buna,
      cu greu as putea face o descriere mai corecta decat ai facut tu. Viata e dificila acolo, mai ales ca multi romani fac ceea ce fac pe dincolo. Din aceasta cauza sufera toti cei corecti si harnici.Subiectul e foarte delicat si putini sunt dispusi sa vorbeasca despre asta.
      Duminica placuta si urarea sa te intorci o data intr-o tara (Romania) unde sa poti trai decent fara sa furi.
      Cu deosebita stima,
      Dorin

  5. Domnule Ovidiu Stan imi cer scuze ca v-am hranit agresivitatea, dar important este mesajul transmis, nicidecum numele expeditorului (oricare ar fi acela).

    • Eu stiu cine e in spatele „Anonimului” … dar nu inteleg de ce nu si-a scris numele … puteai sa scrii doar M. :)))

    • Ma gandeam daca este cazul sa iti dau un raspuns. Nu meriti, iar pentru a intelege ca nu cenzuram, iti las acest comentariu si urmatoarele semnate „anonim” le vei scrie unde doresti tu, nu aici.

      • Ovidiu, mie mi se pare corect sa foloseasca fiecare in comentariile sale absolut ce nume ( sau user cum il numiti voi ) doreste.
        1. Omul, astfel se simte protejat.
        2 Unii dintre voi oricum stiti cine sunt cei care nu-si dau numele iar pe noi cititorii ne intereseaza doar opiniile.
        3 Urmareste sa vezi alte usere care n-au nimic in comun cu numele reale.
        4. Se pare ca sti cine este ” anonimul” fiindca prin comparatie cu cei care folosesc astfel de indicative prea te ei de el.
        5. Parerea mea este ca fiecare dintre noi ( a se intelege oricare sau absolut oricine) avem dreptul sa ne exprimam opinia atat timp cat nu folosim cuvinte sau expresii injurioase pe care de altfel serverul le-ar putea bloca.
        6daca esti proprietarul acestui site, anunta-ne sa comentam si noi pe unde mai este loc.
        Ps.Nu te grabi sa-mi raspunzi. Ai tot timpul din lume

        • Anisoara, orice utilizator se poate proteja in diferite moduri. Poate fi Costel si sa il cheme Adrian, dar nu poate fi anonim. Consider ca, userul „ANONIM” (la modul general), desconsidera prin insusi numele sau de anonim ceilalti utilizatori. Un anonim nu ar trebui sa aiba un punct de vedere, nu aici. Asa m-a crescut pe mine mama si tata. Am niste principii pe care nu le pot incalca. Oricum, apreciez ca nu ai omis sa ma iei peste picior. Eu nu am sa o fac.

          • Pe majoritatea site-urilor (unde nu doresti sa-ti dai numele real) apare „anonim” „guest” sau ceva de genul.Poti verifica. Multumesc, chiar te rog sa nu o faci.

  6. Un simplu mesaj da, poate fi transmis ca anonim, dar cand deja dezvolti un dialog, si te ascunzi in spatele unui anonim, chiar nu vad sensul, a sustine o idee sau ceva inseamna sa iti asumi cele spuse, iar ca sa iti asumi acest lucru inseamna sa iti faci publica persoana …

    • Salut,
      si eu sunt de acord. Aici vb pe un chat privat al orasului. Cine vrea sa dezvolte niste pareri clara sa aiba curajul sa si le asume. Cine nu, poate sa scrie pe realitatea sau la OTV.
      Multa bafta,
      Dorin

  7. Vreau doar sa spun ca nu sunt de acord cu aproape nici una din parerile de mai sus si nici cu articolul (iar redactia a dat iar cu stangul in dreptul, punand un titlu de scandal unei probleme serioase). Emigrantii din zilele de azi (cat si cei din ultimii 10 ani) sunt precum Hugelotii din antichitate, patura sociala cea mai joasa care lupta pt fiecare picatura de apa si frimiritura de paine, fac munci pt care vestici nici n-ar misca un deget si sunt platiti foarte prost. Sociatatea din ziua de azi care alearga dupa ieftin si cat mai ieftin(vezi comentariile din editorialul lui Dorin Saramet), s-a aruncat intrun dumping al preturilor pe care il poate compensa doar prin munca deosebit de ieftina care este in marea majoritate prestata de emigranti. Anii in care emigrantii prestau o munca calificata bine platita au trecut de mult. Iar multe tari primitoare de emigranti se lupta cu bugeturi de stat finante prin datorii si rate de somaj greu de minimalizat, doar prin excluderea emigrantilor din piata muncii(vezi Spania), incat multi emigranti sunt pregatiti sa lucreze la negru in conditii mizerabile si cu salarii extrem de mici.

    • @Horatiu: Vorbesti din experienta sau din auzite? Eu din experienta iti spun ca inca sunt destule locuri de munca bine platite pt. cei dornici sa munceasca si/sau sa invete. Nu cunosc pe nimeni care sa fi depasit perioada de acomodare (de obicei 2-5ani dupa imigrare) si sa nu aiba o viata indestulata.

      • inseamna ca cititim prese diferite domnule Catalin! sper ca si cei care se intorc acum din Spania sa fie de parerea dumneavoastra si sa se intoarca din spirit patriotic ci nu pt ca sunt someri…

        • Vorbeam aici despre emigratia adevarata, nu despre cei care s-au hotarat intr-o dimineata (ei oricum fiind someri, fara educatie, fara nicio meserie si fara nicio perspectiva) sa se urce in „rata” de Madrid sau Milano si sa mearga „la inavutire” in occident.

          • Atentie! lipsa de bani si perspectiva face si persoane foarte bine educate si bine calificate sa se urce in rata de Madrid. Iar 80% dintre cei plecati sunt plecati cu rata la Madrid sau mai stiu eu pe unde, iar la inceputul anilor 90 legati sub camioane, in podul trenurilor, ascunsi in containere de vapoare nu e nici o diferenta cu „emigratia adevarata” de care spuneti Dumneavoastra.

          • @ Horatiu 16:23
            De-acord, exact despre aceia vorbeam eu, ei sunt „emigratia adevarata”, ei au plecat cu un bagaj de cunostinte care i-a facut „marketable”, le-a asigurat succesul si un trai decent. Ei sunt cei care s-au realizat si care, putin probabil se vor mai intoarce. Oricum nu ei sunt cei afectati in primul rand de criza mondiala….I-as provoca pe administratorii acestui site…… Sa incercam sa aflam ….oare cati dintre Codleni au parasit orasul? Stim cu aproximatie numarul sasilor plecati, dar, oare cati dintre romani traiesc acum pe alte meleaguri?

            Iubim cu totii Codlea.

          • În toamnă se va face un recensământ naţional, aşadar vom afla câţi mai suntem prin zonă 🙂

  8. imi pare rau pt Doamna Mocanu, dar ma mananca la oxiuri daca nu raspund, si fara sa bat prea mult aratura, vreau sa spun ca, se vede ca atunci cand a venit asa zisa „Revolutie” aveati doar 6 ani, altfel nu scriati asemenea aberatii cu privire la perioada impuscatului. Aveau toti oameni un job (cam asa e) dintre toate aceste joburi ca.90% erau neproductive (se taia un fel de celuloza la maidanezi hamesiti) pina si productia de lapte pe cap de vaca furajata era de max 3 litri pe zi (deci nici macar negraitoarele nu-si faceau job-ul pe vremea impuscatului care ne mintea in fiecare zii de mai sa-i iasa barna prin tembelizor cat turnul de racire de la colorom). „Desi se gaseau mai greu unele alimente nu ne plangeam spun ai mei”. Pai ce sa spuna doamna redactoare informata, ca daca sopteau ceva ii ascundea la jilava sau erau trimisi la munca patriotica la „Canal” sau la Cuca-Macaii unde nu mai guita nimeni. nu se gaseau unele alimente? nu se gasea nimic!!! iar ce se gasea se dadea cu intepat cu sulita pe un carton numit cartela (tare as vrea sa stiu cum si-ar creste mamicile de azi copii cu 125g unt si o juma de ulei super si extra rafinat pe luna. Aceste nostalgii comuniste ma calca pe labuta la fel ca si amintirea „frumoaselor” cantece de pe vremea cenaclului Flacara unde o gramada de idioti cantau de li se rupea bojoci cat de frumos este comunismul. Iar revenind la vremurile noastre prezente va rog sa faceti ceva documentari inainte de a scrie tembelisme (credeam in seriozitatea acestei pagini de internet) pai dumneavoastra credeti ca in vest iti platesc cumparatorii de imobile ratele in mai putin de 25-30 de ani?
    iar acum criticati! am trait ambele sisteme din plin … iar in noaptea asanumitei „revolutie” n-am vazut pe nici unul dintre voi pe acolo, am fost prezenti in fata primariei o mana de oameni (la care le stiu numele pt ca „erau cu noi”… si ne chinuiam sa-l scoatem pe domnul Minzala din birou une se incuiase cu tabloul lui impuscatul …

    • Horatiu, uite ca si pe mine ma mananca dar nu la oxiuri ci la, lambri ca astia sunt mai aproape sau stau chiar in ficat. Ce spuneai despre cenaclul Flacara cu cantecele patriotice si inchinate inpuscatului…..poate fi sau nu real.Am petrecut cele mai frumoase zile din perioada adolescentei si tineretii alaturi de mari nume ale muzicii folk sau nu ale romaniei .Intr-o societate unde aveai de ales intre o discoteca care se termina cu scandal de obicei si un film ( de cele mai multe ori indian) Cenaclul Flacara a fost mana cereasca pentru generatia noastra( a celor in blugi) iar daca noi idiotii vremii respective am cantat de ne-am rupt bojocii am facut-o cu placere si am face-o din nou. Da, am cantat si cantece patriotice dar nu indeajuns fiindca constat ca letargia in care traim acum a ajuns la cote maxime. Si fiindca tot spuneai de idioti sa sti ca noul meu user probabil va fi ” idioata”. Uimeste-ma! Pe viitor te-as ruga cand te mai mananca oxiurii sa nu ma mai faci idioata atat timp cat nu esti sigur ca asa este.

      • voi folosi de acum pt iubitorii Cenaclului Flacara epitetul de comunisti … A stai putin, cred ca are inteles idem cu idioti= comunisti= ceausisti … traiasca iubitul nostru conducator Nicolae Ceausescu ctitorul viitorului Romaniei … Mey cata dreptate a au avut sloganele astea … si dupa douazeci de ani … si cand votam iar PCR (in unanimitate) … Doamna Anisoara, asta este parerea mea si ma intereseaza prea putin parerea dumneavoastra, pt ca nu vreau sa accept pe nimeni care este nostalgic dictaturii ceausiste.

    • Salut Horatiu,

      sunt de acord cu Tine , mai putin Cenaclul. Am in masina 4 CD-uri de la Cenaclu si refredonez cu placere. Astazi mergem la AC/DC etc, atunci mergeam la cenaclu. Si eu ma numar printre cei care cantau atunci si nu ma consider idiot. La revolutie eram militar in centrul Bucurestiului, numai noi stim prin ce am trecut.
      In rest , cine il regreta pe „raposat” si eu il numesc „idiot” (rog retineti ghilimelele). Ma mir ca lumea a uitat atat de repede ca manca carne doar de trei ori pe an si in ce conditii se mergea la mare. Cat despre asa zisa munca si productie ma bufneste rasul, mai ales ca eu m-am angajat in 1988 si stiu ce vorbesc.
      Cu stima,
      Dorin

      • Salut Dorin,
        si uite asa se separa gusturile muzicale (ceea ce este normal)… eu pe vremea cand se mergea la Cenaclu, ascultam emisiunea Metronom de pe Europa Libera (post de radio interzis pt cine mai tine minte). Am refuzat si atunci ca si acum sa ridic cantand in slavi ceea ce detest, egal cat de frumoasa este melodia … fiecare cu principiile lui … (fara a fii prea vulgar: eu nu ling acolo unde am scuipat, n-am culoare politica si nu trebuie sa ma dau dupa nici un vant …
        si Dorin (crede-ma, te rog) departe de mine intentia de a te face pe tine idiot!!! Sorry! Tu insa intelegi ce am vrut sa spun in comentariul de mai sus.
        Si uite, repet, desi e pleonasm sa spui un comunist idiot … (si nu este singurul epitet negativ pe care il insusesc comunistilor) nu mai suport nostalgia comunista egal ca vine de la cei batrani care au frecat menta in anii impuscatului si nici celor tineri care n-au habar ce inseamna sa traiesti fara nici un drept!

        • Salut,
          nu e nici o problema. Eu ascult cu placere cenaclul si am ascultat di „Vocea Americii” ca nu prindeam „Europa libera”. Nu pot fi toti in toate de aceeasi parere si asta nu e deloc rau.
          Toata stima,
          Dorin

    • Nici vorba de cenzura, intra sistemul antispam, am mai explicat acest lucru, iar daca nu este un editor online, dureaza pana cand acesta apare sa valideze.

  9. „Daca pleaca, ii putem numi lasi? ii putem numi lipsiti de patriotism?” – Probabil ca da, dar pe tine nui te-ar durea undeva?

    Catalin: „Nu este deloc usor, si, de obicei cuiva ii trebuie o motivatie mult mai puternica decat doar cea financiara ca sa se incumete la a face pasul asta.”

    Normal ca nu e usor, e o separare radicala si eu cred ca un om pragmatic va face tot posibilul ca, in functie de ceea ce are in tara si orasul lio si de ceea ce e disponibil si accesibil pentru el sa isi croiasca o cariera si o perspectiva. El nu isi va parasi tara in care s-a nascut decat in momentul cand, dupa ce a incercat sa stoarca tot ce se putea isi da seama ca: Hai, strugurii astia is cam saci, aii. Si, in momentul acela doar, va incepe sa se uite spre vest cu ochi de emigrant si sa isi faca socotelile.

Comments are closed.