Nivelul de educație și cultură al codlenilor puțin peste limita manelismului?

0
1.087 vizualizari
views

În general, pe acest gen de articole în care arăți cu degetul și aduci critici, nu faci altceva decât să îți atragi antipatii.  De parcă ar fi treaba măgarului de unde beau oile apă, cum s-ar spune.. Dar m-am obișnuit să fiu antipaticul ce spune lucrurilor pe nume și am să vă spun că acest sfârșit de săptămână a fost unul dezolant ca imagine de ansamblu. La sfârșitul acestei luni au existat 3 mari evenimente pe care codlenii le-au ignorat cu desăvârșire.

Primul, inaugurarea Bibliotecii Municipale Codlea. O mână de oameni direct implicați și multe like-uri pe internet. Și cam atât. Vorba marelui scriitor codlean Iuliu Ionaș, câți locuitori au venit măcar din curiozitate să vadă biblioteca?

Cel de al doilea eveniment este de departe cel mai important. Codlenilor le-a călcat pragul un artist de talie mondială. Nicolae Voiculeț, fostul elev al maestrului Gheorghe Zamfir și unul dintre cei mai apreciați naiști ai momentului, omul care ridică săli în picioare de la Tokio până la New York și în toată Europa, ne-a făcut onoarea de a ne încânta cu doine românești, dar și piese clasice, alături de pianistul compozitor Klaus Dieter Untch.  Prezența în biserica cetate din centru? Aproximativ 40 persoane. Intrarea gratuită.

Departe gândul de a jigni pe cineva, însă după un asemenea recital în care sunetul naiului și românescul DOR devin balsam pentru suflet, după ce realizezi că asemenea ocazii sunt unice, te superi și ai tendița de a-i condamna pe cei nicolaevoiculetcare ar fi putut veni și nu au făcut-o. Brusc îți vine în minte expresia ,,arunci mărgăritare la porci,, dar lucrurile nu stau tocmai așa. Ajungi la concluzia că oamenii nu dau curs invitației de a participa deoarece le lipsește pregătirea necesară. Și am să exemplific.

Mă îndreptam spre concert cu aparatul de gât, când trecând prin fața terasei Ela am fost întrebat de o persoană din grupul de la o masă ce eveniment este în curtea cetății fortificate. Am spus că va concerta Nicolae Voiculeț și că acesta este considerat ca fiind al doilea naist al României după Gheorghe Zamfir. Știți care a fost răspunsul persoanei respective? Nu are cum, l-am văzut eu mai devreme și este mult prea tânăr ca să fie atât de bun. Am zâmbit și mi-am continuat drumul.

Cel de al treilea eveniment a fost cel de duminică, un stagiu internațional de psihologie și salvare canină, alături de un expert în domeniu în persoana lui Liviu Ionescu. Am spus-o și pe facebook, la câți codleni se dau drept iubitori de animale (că te și minunezi cu câtă ferocitate reacționează când văd un cățel bătut), promenada a fost aproape goală. 20 persoane, dintre care jumătate organizatorii?

Să presupunem că unora nu le place Bach, Mozart și nici doina românească. Să presupunem că nu au deloc ureche muzicală, că sunt afoni. S-ar explica prezența foarte scăzută la concertul maestrului Nicolae Voiculeț.  La fel am putea presupune că nu este în puterea oricui să înțeleagă creația literară a scriitorului Iuliu Ionaș și oricum oamenii nu mai merg la bibliotecă, grație Google-ului.  Dar nici câinii să nu-i mai iubim?

Astă seară chef de râs! Așa se numește spectacolul cu Vasile Muraru, un artist consacrat.  Spectacol bun, care a fost anulat. Știți câte bilete s-au vândut? 12! Oricât de multe eforturi ar face administrația, concesii, gratuități, cu fiecare zi ai sentimentul că nivelul de educație și cultură al codlenilor scade, ajungând puțin peste limita manelismului, în club, acolo unde pe cei mai mulți dintre tineri îi găsiți de vineri până duminică.

Pentru cei nu au reușit să ajungă sâmbătă la concert și știu că și-ar fi dorit, le pun le dispoziție un scurt moment cu Nicolae Voiculeț și Klaus Dieter Untch.

concert-n-voiculet-si-klaus-dieter-untch
VIDEO – Nicolae Voiculeț și Klaus Dieter Untch

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic